Saygı Öztürk Sözcü Gazetesi

Kılıçdaroğlu’nun genel başkan adayı

CHP Parti Meclisi, 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarını seçimin üzerinden 66 gün geçtikten sonra değerlendirdi. Aslında bu daha da erken yapılabilirdi. Ancak, seçim sonuçlarıyla ilgili kapsamlı bir...

31 Ağustos 2018 | 7.835 okunma

CHP Parti Meclisi, 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarını seçimin üzerinden 66 gün geçtikten sonra değerlendirdi. Aslında bu daha da erken yapılabilirdi. Ancak, seçim sonuçlarıyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapılması ve bunun sonuçlarının alınması beklendi. Bu çalışmalar önemli ölçüde tamamlandı ve üyelere sunum yapıldı.
Seçimlerden önce seçime hile karışacağına ilişkin iddialar gündeme getiriliyordu. O dönem CHP Trabzon Milletvekilliği görevinde bulunan ve halen Parti Meclisi Üyesi olan Haluk Pekşen, yıllar önce hayatını kaybetmiş, ama nüfus kayıtlarında “yaşıyor” gözüken yüz binlerce kişi bulunduğunu belgelerle ortaya koymuştu. 120-130 hatta 140 yaşında gözükenler hayattaymış gibi kayıtlarda yer alıyordu.

ÇOK ÇARPICI SONUÇLAR

Son seçimlerle ilgili CHP’lilerin kuşkuları çok. Hele, Parti Meclisi’ne verilen bilgiden sonra o kuşkular daha da arttı. Yapıldığı öne sürülen seçim hilelerini kanıtlayacak yeterli dayanak olmadığı için açıklama yapılmıyordu. İşte, bu konuda bir uzman grubu görevlendirildi. Parti Meclisi üyelerine yapılan sunumda çarpıcı bilgiler de yar aldı. Çalışmalar henüz tam sonuçlanmadı ama sunumdan birkaç örnek verelim:
– 24 Haziran seçimi, demokratik ve doğru bir seçim değildir. Seçim sonuçları bilimsel sınırları içerisinde açıklanamaz.
– Doğu ve Güneydoğu’da bir siyasi partinin (Parti ismi de belirtiliyor) elde ettiği oy oranı, 3 milyarda bir olasılıkla çıkması mümkündür.
– İlk aşamada 100 binin üzerinde mükerrer vatandaşlık numarası belirlendi. İncelemeler devam ettikçe bu sayı daha da yükselecek.
– Benzerlikler için bir kişinin 7 kıstasta tanımlanması lazım. Ana, baba adları, doğum tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu il gibi. Ancak bir örnekte bile 38 ayrı yazılış yapılmış. Söz gelimi Doğubeyazıt yazarken kimisinde “D. Beyazıt”, kimisinde (a) harfi yerine (e) yazılmış, kimisinde (ı) yerine (i) yazılmış. Oysa bütün veriler aynı olmasına karşın yazım hileleri kullanılmış.
– Sadece Şanlıurfa’da 7 bin kişi seçim kütüğüne mükerrer yazılmış.
Yapılan kısa sunum bile CHP Parti Meclisi üyeleri tarafından hayretle karşılandı. Tabii daha bu çalışmalar devam edecek ve son şekli verildikten sonra “seçim hileleri” kamuoyuna açıklanacak. Bu konuda edindiğim bilgi şimdilik bu kadar.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Duydunuz mu, darbecilikle suçlananlar da tahliye edildi 04 Eylül 2024 | 3.122 Okunma ‘Silivri Cezaevi’ne konulduğumda bile devletime, memleketime küsmedim’ 02 Eylül 2024 | 2.985 Okunma Elin adamı gelmiş Anadolu’yu talan ediyor 30 Ağustos 2024 | 2.550 Okunma Sandıktan çıkana dönem sınırı yok 28 Ağustos 2024 | 2.496 Okunma “Hodri meydan” demekle olmuyor! 22 Ağustos 2024 | 2.809 Okunma