Saygı Öztürk Sözcü Gazetesi

Sıfırlanan, CHP hafızası oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin gündemine Anayasa değişikliğiyle başkanlık sistemini oturttu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti, yeni...

01 Ocak 2016 | 701 okunma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin gündemine Anayasa değişikliğiyle başkanlık sistemini oturttu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti, yeni Anayasa için uzlaşma komisyonunun kurulmasını ve çalışmalara devam edilmesini öngördü.
Halkın yüzde 92 oyu ile yürürlüğe giren “Darbe Anayasası” olarak nitelendirilen 1982 Anayasası’nda 1987 yılından başlamak üzere bugüne kadar 112 maddesi değiştirildi. Bunun içinde aynı maddenin üç-dört kez değişeni de bulunuyor. 1995’te 15 madde, 2001 yılında 33 maddede yapılan değişikliklerle demokratik değişim ve dönüşüm 1995-2001 yıllarında koalisyon hükümetleri döneminde gerçekleştirilmiş oldu. 2004’te CHP’nin de desteğiyle AB uyum yasaları çerçevesinde 10 madde değişti. 2010’de da 26 maddelik değişikliğin amacı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısın değiştirmekti. Tüm kavga bunun üzerineydi.

UZLAŞMA KOMİSYONU NE YAPTI?

TBMM’de grubu bulunan 4 siyasi partinin temsilcilerinden 2011 yılının Ekim ayında “Anayasa Uzlaşma Komisyonu” kurulmuştu. Komisyon çalışmaları devam ederken dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek imzasıyla 4 siyasi partinin genel başkanına gönderilen 9 Temmuz 2013 tarihli yazı ve ekinde yer alan klasörü incelediğimizde ortaya çıkan tablo şöyle:
- Ağırlıklı olarak temel hak ve özgürlükler, sosyal haklar, yasama ve yargıyla ilgili 60 maddede değişiklik yapılması için AKP, CHP, MHP ve BDP mutabık kaldı.
- 60 maddenin dışında ikinci bir klasörde CHP, MHP ve BDP’nin önerdiği 23 madde var. Bu 23 maddenin 20’sinde CHP, MHP ve BDP mutabık. Ancak, AKP bunların tümüne karşı.
- Üç partinin mutabakatı olan 27 maddenin 19 maddesinde AKP temsilcilerinin karşı oy yazıları var.
- AKP dışındakilerin mutabık kaldığı toplam 99 madde var. Bunlar, parlamenter sistemin işlerliğini sağlayan, yasama denetimini etkili hale getiren, kuvvetler ayrılığını inşa eden, yasamanın yürütmeye bağımlı olmasını engelleyen nitelikteki maddeler.

MASAYI AKP TERK ETTİ

Ortaya çıkan tabloyu, Cemil Çiçek siyasi partilerin genel başkanlarına bildirdiğinde CHP, MHP ve BDP genel başkanları uzlaşma komisyonunun çalışmalarını sürdürmesi yönünde görüş bildirdi. Ancak dönemin AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlığı’na tam 40 gün hiç cevap verme gereği bile duymadı. AKP’nin temsilcileri de bu süreçte Uzlaşma Komisyonu toplantılarına katılmadı.
Yaklaşık iki yıl süren komisyon toplantıları zaman zaman gerilimli geçti. Masa devrildi, sonuçta AKP temsilcileri baktı ki diğer siyasi partiler arasında demokratikleşme, parlamenter sistemin inşası konusunda uzlaşma sağlanıyor, hemen “başkanlık sistemini” gündeme getirip çalışmaları kilitledi. AKP temsilcileri dışındakiler üç kez daha toplandı. Tutanak tutuldu. Şimdi, AKP yeniden Uzlaşma Komisyonu kurulmasını istiyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Duydunuz mu, darbecilikle suçlananlar da tahliye edildi 04 Eylül 2024 | 3.121 Okunma ‘Silivri Cezaevi’ne konulduğumda bile devletime, memleketime küsmedim’ 02 Eylül 2024 | 2.984 Okunma Elin adamı gelmiş Anadolu’yu talan ediyor 30 Ağustos 2024 | 2.549 Okunma Sandıktan çıkana dönem sınırı yok 28 Ağustos 2024 | 2.496 Okunma “Hodri meydan” demekle olmuyor! 22 Ağustos 2024 | 2.808 Okunma