29 Ekim 2019’da, ABD Senatosu’nun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde, 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak tanıyan karar tasarısı ve Türkiye’ye yönelik yaptırımların kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanlığı bu kararı “Yok hükmünde” saydı. Ama bununla yetinilmemeli ve bu süreçte parlamento, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere büyük gayrete ihtiyaç var.
Örneğin Ankara’nın Akyurt İlçesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (AKSİAD) Başkanı Ali Tekin Çelik, ABD Başkanı Trump’a ve bu konuyu gündeme getiren senatöre, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Ermeni olaylarıyla ilgili konuşmasının da yer aldığı NUTUK kitabını gönderdi. AKSİAD Başkanı üzerine düşeni yapıyor da diğerleri ne durumda acaba? Haklı davamızın anlatılması için geç kalınmamalı.
GERÇEKLER O KÜTÜPHANEDE
ABD Kongresi’ndeki belgeler, hem Ermeni soykırımı iddialarını hem de ABD Temsilciler Meclisi’nin 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyan 29 Ekim 2019 tarihli karar tasarısını yalanlıyor. 1919-1927 yılları arasında İstanbul’da ABD Yüksek Komiseri olarak görev yapan Amiral Mark Lambert Bristol, 28 Mart 1921’de, Amerikan Dış Görevler Komiserleri Kurulu Sekreteri Dr. Barton’a mektupla gönderdiği raporda, Ermeni iddialarının kesinlikle yanlış olduğunu belirtiyor. Sözde Ermeni soykırımı iddialarının sahibi Hovannisyan’ın dört ciltlik tarih kitabında da bu mektuptan bahsedilmiyor.
Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, mektubun ABD Kongre Kütüphanesi’nin el yazmaları bölümünde (Bristol Papers, Manuscript Division, Library of Congress) muhafaza edildiğini hatırlatıyor. Kongre Kütüphanesi; Temsilciler Meclisi, Senato ve Yüksek Mahkeme’nin de yer aldığı Amerikan Kongre Binası’nda bulunuyor. Temsilciler Meclisi’nde Türkiye aleyhine karar verenler, aynı binada bulunan Kongre Kütüphanesi’ndeki belgelere baksalardı böyle bir yanlışlığa taraf olmazlardı.
“REZALETTİR”