Tuğrul Türkeş, Ahmet Davutoğlu döneminde seçim hükümetinde bakan olarak görev almayı kabul edince MHP yönetimi tarafından partiden ihraç edildi. Türkeş’in ilk tepkisi “kararı tanımamak” oldu. Ancak gelişen olaylar sonunda Tuğrul Türkeş, babasının kurucusu olduğu partiden, hem de TBMM’deki MHP Grup Üyeliği’nden istifa etti. Seçimde de AKP’den milletvekili adayı gösterildi.
Seçimden sonra kurulan hükümette de Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Görev alanları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de vardı. Kıbrıs konusunda özel bir duyarlılığı olan Tuğrul Türkeş, 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıldönümü törenlerine Türkiye’den daha üst seviyede katılım sağlanması için de çalışmış, törende Başbakan Binali Yıldırım’ın da bulunması için çaba göstermişti. Türkeş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) törenlere gidecekti. Valizi de hazırdı. Ancak 19 Temmuz’da kabine dışı kalması nedeniyle çok istemesine rağmen KKTC’ye gitmesinin uygun olmayacağını Başbakan’a söyledi ve kutlamalara katılmadı.
DEVLET BEY’İN ROLÜ
Geçmişte, AKP’ye karşı etkili bir muhalefet yapan MHP, artık birçok konuda AKP’yle işbirliği içinde… “Tuğrul Türkeş’in kabine dışı kalmasını Devlet Bahçeli istedi. O yüzden kabine dış bırakıldı” iddiaları da alabildiğine yaygın…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun seçim hükümeti için yaptığı bakanlık davetine olumlu yanıt veren Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş’e tepkisi sert olmuştu. Bahçeli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Tarih turnusol kâğıdı gibidir; ihanetle sadakati tasnif etmekle kalmaz, geleceğin hafızasına nakleder. Vatan sabırdır; mirasyediler idrak edemez” dedi.
İşte, Türkeş’in kabine dışı kalmasını, doğrudan Devlet Bahçeli’ye bağlayanlar olduğu gibi o dönem MHP oylarına ihtiyacı olan AKP’nin, bugün Bahçeli’yle ilişkilerin farklı olması nedeniyle Türkeş’e ihtiyaç duymadığı da belirtiliyor. O yüzden sosyal medyada Türkeş için “AKP kullandı ve attı” deniliyor.