Saygı Öztürk Sözcü Gazetesi

Yargıda 5 yıl önce, 5 yıl sonra

Her şey, Danıştay’ın 10 Mayıs 2014’teki kuruluş yıl dönümü töreninde başladı. O dönem başbakanlık görevinde bulunan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün...

18 Ağustos 2019 | 2.813 okunma

Her şey, Danıştay’ın 10 Mayıs 2014’teki kuruluş yıl dönümü töreninde başladı. O dönem başbakanlık görevinde bulunan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hemen yanında oturuyordu. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu konuşmasını yaparken, Erdoğan birden sinirlendi. Feyzioğlu’na önce oturduğu yerden tepki gösterdi. Sonra ayağa kalktı. Gül’ün, Erdoğan’ı yatıştırma girişimi fayda etmedi. Cumhurbaşkanı Gül’le birlikte salonu terk etti.

2 Aralık 2014’te, Yargıtay Kanunu’nun adli yılın açılışını düzenleyen 59. maddesi yürürlükten kaldırıldı. Yargıtay, yasal dayanağı kaldırılmasına rağmen gelenekselleşen adli yıl açılış törenini 2015 yılında Dünya Barış Günü’ne rastlayan 1 Eylül’de yaptı. Törene, Erdoğan’ın tepki gösterdiği TBB Başkanı Feyzioğlu beklendiği gibi çağrılmadı. TBB’nin alternatif törenine ise Uluslararası Avukatlar Birliği (UIA), Avrupa Barolar ve Hukuk Kuruluşları Konseyi (CCBE), Avrupa Barolar Federasyonu (FBE) ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldı.

SARAY DÖNEMİ

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından adli yıl açılış törenleri Cumhurbaşkanlığı sarayına taşındı. 2016-17 adli yıl açılış töreni saraydaki kongre salonunda yapıldı. Cumhurbaşkanı salona girerken savcı ve hakimler tarafından ayakta alkışlandı. Adli yıl açılışında ilk kez Cumhurbaşkanı konuştu.

2016-2017 adli yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı sarayında yapılacağı belli olmadan önce TBB de törene davet edildi. Yargıtay Başkanlığı, 2016-2017 adli yıl açılış töreninin bir otelin kongre salonunda düzenleneceğini, geleneğe uygun bir şekilde TBB Başkanı’nın da konuşma yapacağını TBB’ye yazılı olarak iletti. TBB de bunu memnuniyetle kabul ettiğini Yargıtay Başkanlığı’na bildirdi.

Ancak törenin Cumhurbaşkanlığı sarayında yapılacağına ilişkin karar üzerine, TBB Yönetim Kurulu toplandı ve bu durumun kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceği, yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığının ulusal ve uluslararası kamuoyunda yıpratılmasına neden olabileceği Yargıtay yetkililerine sözlü olarak iletildi. Saraydaki törene Feyzioğlu da, davetli olan CHP lideri Kılıçdaroğlu da yargı bağımsızlığına gölge düşüreceği gerekçesiyle gitmedi.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Duydunuz mu, darbecilikle suçlananlar da tahliye edildi 04 Eylül 2024 | 3.121 Okunma ‘Silivri Cezaevi’ne konulduğumda bile devletime, memleketime küsmedim’ 02 Eylül 2024 | 2.984 Okunma Elin adamı gelmiş Anadolu’yu talan ediyor 30 Ağustos 2024 | 2.548 Okunma Sandıktan çıkana dönem sınırı yok 28 Ağustos 2024 | 2.496 Okunma “Hodri meydan” demekle olmuyor! 22 Ağustos 2024 | 2.808 Okunma