Örneğin, “ASENA 3” çağrı kodlu tanker uçağının yardımcı pilotu Üsteğmen Fatih Akbulut, “Üs Komutanı ‘Kuzey yönüne Ankara taraflarına gideceksiniz, sizden yakıt talep eden uçaklara yakıt ikmali sağlayacaksınız. Telsizden kimseyle temas kurmayacaksınız’ dedi. Bende şüpheli bir düşünce oluştu. Normalde terörle mücadele edilen doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesine giderdik...” diye anlatıyor savcılık ifadesinde.
Tanker uçakları, Türkiye’nin terörle mücadelede ve muhtemel bir savaş ortamında elindeki en önemli askeri kabiliyetlerden biridir. Boeing şirketinin ürettiği KC-135R tipi bu uçaklar 90 tona kadar yakıt alabilme kapasiteleri ve havada 8-12 saat kalabilme özellikleri ile Türk Hava Kuvvetleri’ne hayati bir lojistik imkân sağlıyor.
Bir F-16’nın havada kalabilme süresi -yüksekliğe, hıza ve üzerindeki bomba yüküne göre- yarım saat ile iki saat arasında değişebiliyor. Ancak harekât bölgesinde bir tanker uçağının havada bulunması, savaş uçakları açısından süre faktörünü bir engel olmaktan çıkartıyor.
İncirlik Üssü’ndeki Hava İkmal Yakıt Filo Komutanlığı envanterinde bulunan yedi tanker uçağı, Türkiye’nin özellikle Kuzey Irak’ta ve güneydoğuda PKK’ya karşı yaptığı havadan terörle mücadele harekâtlarının –onsuz yapılamayacak- en kritik unsurlarından biridir bu bakımdan. Bu askeri imkân, 15 Temmuz gecesi PKK’ya değil, Türk halkına, demokrasiye karşı kullanılmıştır Gülen organizasyonu tarafından.
*
Kullanma emrini veren kişi, bu filonun bağlı olduğu İncirlik 10’uncu Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van’dır.