SEÇİMLERE ilişkin 298 sayılı kanunun 14’üncü maddesinin girişinde en üstte ‘Yüksek Seçim Kurulu’nun Görev ve Yetkileri’ yazıyor.
Yasa teklifinde yapılan önemli bir değişiklikle, bu maddede sıralanan görev ve yetkilerin kullanımında YSK’ya bir paydaş geliyor: Valiler...
Tabii bunu doğrudan İçişleri Bakanlığı olarak okuyabilirsiniz.
Üstelik, İçişleri’nin YSK’ya paydaş olacağı bu yetki, sandıkların taşınması gibi seçim güvenliğini çok yakından ilgilendiren son derece kritik ve hassas bir konuyu içeriyor.
Yasa değişikliğine göre, buradaki düzenlemeler “Seçim güvenliği bakımından gerekli görülmesi durumunda, vali veya il seçim kurulu başkanının oy verme gününden en geç bir ay önce talepte bulunması halinde” işleyecektir.
Bu çerçevede nihai yetki YSK’da kalmakla birlikte, valilerin talepte bulunabileceği konular şunlardır: A) O yerdeki sandıkların en yakın sandık bölgelerine taşınması, B) Sandık bölgelerinin birleştirilmesi, C) Seçim bölgelerinin birleştirilmesi (muhtarlık seçimleri hariç), D) Seçmen listelerinin karma şekilde düzenlenmesi...
Böylelikle, yalnızca yargı mensuplarının oy hakkına sahip olduğu, dört büyük siyasi partinin temsilci bulundurabildiği özerk bir YSK’nın sahip olduğu bir yetki ve görev alanına siyasal iktidarın direktiflerine tabi devlet görevlileri olan valiler de dahil olmaktadır.