Sedat Ergin Hürriyet Gazetesi

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’nci yıldönümünde şekillenen bir ulusal mutabakat

GEÇEN cumartesi günü Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’ıncı yıldönümü vesilesiyle bütün projektörler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenen törenlere...

24 Temmuz 2024 | 1.368 okunma

Resmi Gazete’de yayımlanan bu karar TBMM Genel Kurulu’nun 18 Temmuz Perşembe günkü birleşiminde kabul edilen iki sayfalık Kıbrıs tezkeresiydi.

Oturumu yöneten TBMM Başkan Vekili Celal Adan’ın “TBMM Başkanlığı’nın Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ellinci yıldönümü konusunda bir tezkeresi vardır. Okutup oylarınıza sunacağım” diyerek gündeme getirdiği bu tezkere, üzerinde bir görüşme olmadan partilerin büyük çoğunluğunun desteğiyle kabul edilmiştir.

BARIŞ HAREKÂTI’NIN KALICI MİRASI

TBMM kararı, öncelikle adada geride bırakılan elli yılın genel bir dökümünü yapıyor, “Yarım asır boyunca Kıbrıs Adası’nda kan dökülmemiş olması, barış harekâtının kalıcı mirası ve başarısının tartışılmaz kanıtıdır” ifadesiyle.

Kararın en önemli vurgularından biri, isim geçirmeksizin BM’nin hazırladığı Annan Planı’nın 2004 yılında Ada’da düzenlenen referandumda KKTC tarafında kabul edilirken, Kıbrıslı Rumlarca reddedilmiş olmasının hatırlatılmasıdır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasilerde asker-sivil ilişkilerinin sınırları nereden geçmeli? 14 Eylül 2024 | 107 Okunma BRICS tartışmasında rakamları da masaya koymak gerekiyor 13 Eylül 2024 | 393 Okunma Bu kez gündemimiz, BRICS değerleri ve kriterleri 12 Eylül 2024 | 271 Okunma Mısır’la yeni dönemde imkânlar, fırsatlar ve sınamalar bir arada... 11 Eylül 2024 | 540 Okunma Ecevit’in ‘Ayşe tatile çıkabilir’ mesajı Cenevre’de nasıl unutuldu? 24 Ağustos 2024 | 262 Okunma