Sefa Saygılı Yeni Akit Gazetesi

Bağırsaklar: İkinci beynimiz

Bağırsak enfeksiyonuna yakalandığımızda antibiyotik kullanırız. Bu ilaçlar bedenimizde pusuya yatmış hastalık yapıcı bakterileri öldürür, ama aynı zamanda içimizde yaşayan yararlı...

30 Aralık 2017 | 399 okunma

Bağırsak enfeksiyonuna yakalandığımızda antibiyotik kullanırız. Bu ilaçlar bedenimizde pusuya yatmış hastalık yapıcı bakterileri öldürür, ama aynı zamanda içimizde yaşayan yararlı bakterilere de zarar verir. Hâlbuki bu bakteriler sağlıklı olmamıza yardım ederek önemli bir iş yaparlar.

Bağırsaklarda trilyonlarca bakteri bulunur ve beden kitlesine bir buçuk-iki kilo ek yapar. 

Bağırsak bakterilerinin neredeyse tamamı kolonda, kalın bağırsağın en uzun bölümünde bulunur. Hep birlikte ‘bağırsak florası’ adını taşırlar. 

Her bakteri bir tek hücredir, birkaç yüz farklı türü bulunur. Öte yandan bağırsak florasındaki bakterilerin çoğu sadece kırk kadar tür oluşturur ve bunların çoğu faydalıdır. Diğerleri zararlı olabilir, hastalıklara sebep olurlar. İyi bakterileri sağlıklı ve mutlu tutmak, hastalık yapanlara üstünlük sağlatmak bizim görevimizdir.

Bakteriler bünyemizde yer alan gıdaları ufaltırlar, bağırsağımıza enerji depolarlar, vitamin üretirler, zehirli maddeleri veya ilaçları yok ederler ve bağışıklık sistemimizin çalışması konusunda katkıda bulunurlar. Çeşitli bakteri türleri birbirlerinden faklı maddeler üretirler: Asitler, gazlar, yağlar. Bakteriler minik üreticidirler. Kan gruplarımızın bağırsak bakterileri sayesinde meydana geldiğini biliriz; kötü huylu bakterilerin ishale sebebiyet verdiğini de.

Bakteriler dünyasında kötü giden bir şeyler varsa, bunun bize dönüşü de olumsuz yönde olur.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yapay zekâ asla bilinç kazanamayacak 09 Kasım 2024 | 231 Okunma Beynimizin şaşırtan özellikleri 02 Kasım 2024 | 187 Okunma Yüksel ki yerin bu yer değildir 19 Ekim 2024 | 92 Okunma Harika yaratılışımız 12 Ekim 2024 | 180 Okunma İnanç sağlığımızı koruyor 05 Ekim 2024 | 96 Okunma