Bakan Dr. Faruk Özlü, Meslek eğitimini daha cazip hale getirmek için yaptıkları çalışmaları anlatırken, “Meslek Yüksek Okulu (MYO- Önlisans) mezunlarına kısa dönem askerlik” taleplerinin gündemde olduğunu belirtti. Özlü “Milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren MYO mezunlarına kısa dönem askerlik” taleplerinin gündemde olduğunu belirtti.
Bakan Özlü’yü muhabirimiz Neşat GÜNDOĞDU’yla birlikte ziyaret ettik ve geniş kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdik.
-2019’a doğru… Seçim ortamında bürokrasi yavaşlar, piyasa aktörleri “bekleme” moduna geçer…..
Faruk Özlü: Allah’tan ki 2018’de seçim yok. Dolayısıyla biz bu yıl tam zamanlı gece gündüz çalışacağız. Güzel bir program yaptık. Geçen altı ayın programını gözden geçirdik. Pazartesi günü (bugün) Bakanlar Kurulu Toplantısı Külliye’de olacak. Sayın Başbakanımız 2017 yılı için bir değerlendirme yapacaklar. 2017 yılında neler yaptık, 2018’de neler yapacağız? Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında gerçekleştirilecek olan Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda bunları hep konuşacağız.
-Küresel markalarımızın ‘pek’ olmamasının sebebi ne Sayın Bakan?
Özlü: Sanayicilerimiz daha çok lisans altında üretim yapmayı düşünmüşler… Bu da “daha az riskle iş yapma kültürü”ne dayanıyor. Türkiye üretim yetenekleri konusunda gerçekten mesafe kat etti fakat üretimdeki kâr marjları sınırlı. Esas parayı kazandıran mühendislik ve tasarım faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürün, marka değeridir. Sattığımız ayakkabının ortalama birim fiyatı 50 Euro, İtalyanların sattığı ayakkabıların birim fiyatı ise 400 Euro. Fark, tasarım ve özellikle marka farkı. Türkiye’nin niye ‘arzu edilen’ sayıda kendi tasarımları ve markaları yok. Markalar özgün tasarımlardan doğar. Yani tasarım size aitse, özgünse IP (Patent Hakkı) hakları size aitse o zaman marka doğar. Bir de markanın ticarileştirme boyutu var. Mesela, bir otomobili tasarlamak için bir milyar dolar harcıyorsanız, bunu, marka yapmak için en az beş katı harcamanız gerekiyor. Aslında Türkiye’nin bazı markaları var, yok dersek yanlış olur ama en çok eksiğimiz nedir derseniz, markalarımız yeterince yok.