Serdar Turgut Habertürk Gazetesi

ABD’nin Kürt ikilemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beyaz Saray ziyaretine iki hafta kalmışken Amerika son yılların en büyük dış politika krizlerinden biri olacak bir politika krizinden nasıl çıkacağını...

01 Mayıs 2017 | 1.157 okunma

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beyaz Saray ziyaretine iki hafta kalmışken Amerika son yılların en büyük dış politika krizlerinden biri olacak bir politika krizinden nasıl çıkacağını düşünüyor.

Yönetim bir süredir Pentagon tarafından oluşturulmuş taktik uyarınca DEAŞ ile mücadeleyi bölgedeki Kürtlerle birlikte yapmaya başlamıştı.

Türkiye uzun süredir “Bunlar terörist ve PKK ile bağlantıları var. Bunlarla birlikte olmayı bırakın, gelin birlikte verelim bu mücadeleyi” demesine rağmen yönetim Kürtlerle işbirliğini kesmediği gibi bu işbirliğinin biteceği işaretini de vermiyor.

Beyaz Saray’daki Trump-Erdoğan görüşmesinde en hassas, en tartışmalı konunun bu olacağını söyleyen Amerika’nın ilgili birimlerinden kaynaklar, yönetimin “Türkiye’yi üzmeden, kızdırmadan bu Kürt politikasını nasıl yürütürüz?” diye düşündüklerini söylüyorlar.

Anlayacağınız Kuzey Suriye’de ABD, Türkiye gibi bir müttefiki ile kendisinin de terörist olarak kabul ettiği PKK’yla bağlatıları net olan PYD arasında kalmışa benziyor. Yönetim bu ikilemden nasıl çıkacağının formülünü bulmakta çok zorlanıyor.

YANLIŞLAR TARİHİ

Yaklaşık bir haftadır bu konu üzerine hem Obama yönetiminden hem de bugünkü yönetimdeki konuyla ilgili birimlerden kaynaklarla yaptığım kapsamlı görüşmeler sonucunda Amerika’nın neden bu ikilem içine düştüğü ve bugünkü duruma hangi aşamalardan geçilip de gelindiği ortaya çıktı.

Eğer Türkiye ve Amerika araları bozulmadan yeni bir strateji oluşturma yolunu arayacaklarsa bu tarihin de hatırlanması gerekecek.

Amerika’nın Kürt politikası kısaca şu aşamalardan geçerek oluştu:

Obama yönetimi son günlerine yaklaşırken yerine gelecek Trump yönetimine DEAŞ ile mücadele konusunda kapsamlı bir plan oluşturulup devredilmesi talimatı, 17 Şubat tarihinde yani yeni başkanın gelmesinden üç gün önce verildi.

Bu aşamada Türkiye’nin önerdiği strateji de Obama’nın önündeydi. Türkiye DEAŞ ile mücadelenin Amerika’yla birlikte ve aynı zamanda yerel yönetim muhalifi güçlerin de kullanılarak yapılmasını istiyordu.

Obama’nın bir karar vermeden önce o kararı tüm detaylarıyla uzun süre düşünmesinden dolayı bir stateji üzerine anlaşma sağlanması bir türlü başarılamadı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 302 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 280 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 254 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 182 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 163 Okunma