DAEŞ, modern dünyanın ve son teknolojinin tüm imkânlarını kullanan bir savaş stratejisi izliyor. Dijital dünya, bu savaş stratejisi içinde çok önemli bir yer tutuyor.
Kendilerine yeni militanlar çekmek ve eylem süreçlerinde gerek planlama yapmak gerekse haberleşmek için dijital dünyanın imkânlarını son derece yaratıcı biçimde kullanıyorlar.
Bu yüzden DAEŞ’e karşı mücadele edenler de dijital dünyada bir siber savaş açmış durumdalar. Bir süre önce birçok merkezdeki istihbarat örgütünü çok mutlu eden bir gelişme oldu.
Sahada, yani sınırımızın biraz ötesinde görev yapmakta olan ajanlar, çok önemli bir kaynağı ele geçirdiler. Bu DAEŞ’in hazırlatıp militanlarına dağıttığı 34 sayfalık bir güvenlik el kitabıydı. Kitapta hangi dijital imkânlara öncelik verilmesi, nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılıyordu.
Casusların bu “humint” (“human intelligence” tan geliyor ve “sahada insanla yapılan istihbarat çalışması”nı anlatıyor) başarısı, DAEŞ’in nerelerde güçlü, nerelerde zayıf olduğunu anlatan en önemli dokümandı.
Bu belge, orijinal olarak adı CYBERKUV olan Kuveytli bir siber güvenlik şirketi tarafından, Gazze’deki aktivistlerin kullanması işin kaleme alınmış.