İkinci kez Türk Telekom CEO'luğu koltuğuna oturan Paul Doany ile birlikte Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) sürdürülebilirlik temalı konferansını izlemek üzere Cenevrede'ydik. Geçen yıl eylül ayı sonunda kuruma yeniden CEO olarak dönen Doany'den şirketin yeni dönemdeki hedeflerini ve grubun internet stratejilerini dinledik. "Önceliğimiz interneti tabana yaymak" diyor Doany. Bunu yaparken de ucuz internet fikrinin işin temelini oluşturduğunu söylüyor. TTNet'in 'İnternetle Hayat Kolay' projesine dikkat çekerek, şöyle diyor: "Bu projeyle daha önce hiç internet kullanmamış insanlara dokunuyoruz şimdiye kadar dahil olan insan sayısı 30 bin. Biz en az 20 GB'lik paketin her eve girmesi için uğraşmalıyız. Bu noktada Bilgi Teknolojileri Kurumu ile anlaştık. İnternet hizmeti konusunda bazı şehirlerde belirli oranda indirimler sunacağız. Ülke coğrafyasının yüzde 70'ini kapsıyor bu şehirler."
% 25 İNDİRİM
Atılan bu adımın internet penetrasyonunu artıracağını da anlatan Doany, "Bu kapsamda yüzde 25'e varan indirim bandı sunacağız. Belki de bazı yerlerde biraz daha fazla bir indirim oranı uygulayabiliriz. Türk Telekom olarak 7 hafta önce ucuz internet uygulamasını başlattık. 20 GB internet paketi fiyatı 14.95 TL. Bunun mobildeki fatura karşılığı 100 TL. Burada hız limiti 4 megabit ve 4 megabitle de video izleyebilirsiniz, ancak bizim için önemli olan penetrasyonu yukarı çekmek ve bu, ev için yeterli bir hız. Aslında bu insanlar data harcamalarını da sınırlı tutuyorlar. Gigabayt başına 6-7 TL ödüyorlar" şeklinde projeyi özetliyor.
TT'YE DÖNÜŞ PLANI
Doany'nin verdiği bilgilere göre, şu anda Türkiye'de genişbant hat toplamı 8.9 milyon. 3.7 milyon sabit telefon hattı olmayan hane var. İptal edilen hatların toplam sayısı ise 5 milyon. Doany, "Tabii ki hepsi genişbanta ihtiyaç duymayacak. Belki de bazıları için mobil data yeterli olacak. Biz de bunları, mümkün olduğunca daha fazla sayıdaki binayı yeniden aktif etmeye çalışacağız. Bu gelişmeyi biriyle paylaşmamız gerekecek ve bunun hepsini kendi şirketimize alamayız. Bu yüzden yeni bir kanal kurmam gerektiğinin farkına vardım. Turkcell ve Vodafone için de bu büyük bir fırsat. Çünkü buradan büyük bir gelir sağlayabilirler" diyor.
İNTERNET VERGİSİ ARTAR MI?
Data üzerindeki verginin az kullanıldığı dönemler dahil geçmişten bu yana yüzde 5 olarak alınması, data kullanımının artmasıyla vergide de yukarı doğru bir hareket olup olmayacağı noktasında görüş bildiren Doany, şunları söylüyor: "Yapılması gereken şeyin, rakamları dengede tutmak olduğunu düşünüyorum. Bu vergi oranları bir dengeye getirilebilir ve biz de bunun ortasında bir rakam belirlemeyi tercih ederiz. Şu anda bu konuyu bir problem olarak görmüyorum. Data vergi oranını yüzde 5 olarak belirlemek için de bir sebep vardı, bu oran tesadüfen belirlenmedi. Sabitte bu oran yüzde 15 çünkü sabit taraf küçülüyor, büyümüyor."
3 MİLYAR LİRADAN FAZLA YATIRIM
Geçmişte Türk Telekom olarak elektrik lisansı aldıklarını, bu aksiyonun piyasada 'elektrik işine girecekler' şeklinde yanlış yorumlandığını ifade eden Paul Doany, bu noktadaki planları da şöyle anlatıyor: "Bizim için çok zor bir şey elektrik satmak, bunu yapan başkaları var. Turkcell elektrik şirketleriyle yarışmak için giriyor elektrik işine ama çok zor, çünkü marjlar çok düşük. Biz onlarla rekabet etmek değil onlarla iş birliği yapmak istiyoruz." Türk telekom CEO'su Doany, 2017 yılı için 3 milyar TL'yi aşkın yatırım öngördüklerini belirterek, "Ancak daha fazlasını da yapacağımıza inanıyoruz" diyor.
FİBER KONUŞMAYLA ÇÖZÜLEMEYECEK BİR İŞ
Fiber internet tartışmasına da değinen Doany, "Turkcell ve Vodafone altyapılarıyla istediklerini yapabilir. Türksat'la işbirliğine gitmeye kalktılar. Türk Telekom da katılabilirdi ancak biz imtiyaz sözleşmesi altında çalışıyoruz. Türk Telekom'un imkânları regülasyonlar çerçevesindeki fiyatta kullanılabilir durumda" diyor. Şirketin ortağı Suudi Telekom'un borçlarıyla ilgili olarak da "Ödenmesi gereken borç 4.3 milyar dolar. Endişelenmiyorum. Önümüzdeki yıl daha pozitif bir gelişme olacak" diyor.
YERLİ ŞİRKETLERE YATIRIM YAPACAK
Şirkette ikinci kez CEO'luk koltuğuna oturmasının ardından "Türk Telekom'un şimdi başka bir yaklaşıma ihtiyacı var" fikriyle yola çıktıklarını anlatan Doany, "Bu periyot için farklı şekilde düşünüyorum. Türk Telekom küçük şirketlere yatırım yaparak devam etmeli. Kurumsal girişim sermayelerine çok önemli, İnnova, Argela, Sebit gibi. Bu yeni bir alan ve yatırım yapmamız gereken bir alan, dolayısıyla önümüzdeki dönemde yatırım alanlarımız sadece telekom olmayacak" diyor.
YERLİLİK HEDEFLERİ TUTAR MI?
"Teknolojide yerlilik konusunda, ilk önce yerli içeriğin tanımını belirlemememiz gerekiyor" diyen Doany, "Brezilya'da bu oran yüzde 10 mesela. Yüzde 30, 40 gibi yerlilik oranı kriterini bugün sadece Çin karşılayabilir. Amerika ya da Almanya bile karşılayamaz. Neden böyle bir koşulun konduğunu düşünmemiz gerekiyor. Türk Telekom olarak Argela şirketimizle Aselsan ve Netaş'la işbirliği yaptık ve yerli baz istasyonu ULAK projesi çıktı ortaya. Aselsan bir savunma şirketi ve yerli baz istasyonlarını savunma alanında kullanabilirler" diye konuşuyor.