Şeref Oğuz Sabah Gazetesi

ABD yeni Vietnam batağı mı arıyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington gezisi öncesi bölgede yaşanan gelişmeleri, yakından ve kaygıyla izliyoruz. Yakından zira düne kadar güvenliğini sınırında başlatan Türkiye bu defa...

12 Mayıs 2017 | 542 okunma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington gezisi öncesi bölgede yaşanan gelişmeleri, yakından ve kaygıyla izliyoruz. Yakından zira düne kadar güvenliğini sınırında başlatan Türkiye bu defa güvenliğini sınırın bir karış ötesinden başlatıyor. Kaygıyla zira Trump, PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye ağır silahlar vermekle kalmayıp, sınırımıza yakın yerlerde mevzileniyor.
Bu durumu siyaset ve diploması, enine boyuna analiz ediyordur kuşkusuz… Benim merak ettiğim soru, NATO ortağımız, sözüm ona müttefikimiz ABD, neden böyle davranıyor? Aklımın yettiği muhtemel cevaplar şöyle:
1- Dünya 5'ten büyük olmamalı: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın küresel siyaset jargonuna kazandırdığı "dünya 5'ten büyüktür" yaklaşımı, G20'de büyük kabul görmüştü. 2'nci Dünya Savaşı galiplerinin kurduğu bu sistemin sürdürülebilir olmadığını herkes gördü. ABD bu liderlikten vazgeçmemek için, soğuk savaş kafasıyla kendine yeni Vietnamlar oluşturmaya çalışıyor.
2- Pasifik Çağı'nda tehlikedeki liderlik: Pek çok analize göre 2030'lu yıllarla birlikte dünya ekonomisinde Çin, ABD'yi geride bırakıyor. Atlantik etrafındaki ülkelerin güvenliği için tasarlanmış NATO'nun yerini belki de Yeni Dünya (Pasifik) omurgası, Kuşak-Yol alacak. ABD yeni Vietnamlar tasarlayarak bu süreci geciktirebilir.
3- Savaş yoksa stoklar nasıl erir? Dünya silah endüstrisi 1.7 trilyon $'lık pazar ve ABD bu alanda başı çekiyor. Bundan 5 yıl önce ABD'li dev silah şirketi; "önümüzdeki 3 yılda Ortadoğu'da büyük bir savaş çıkmazsa, 3.500 çalışanımızı işten çıkarmak zorunda kalacağız" diyordu. O zaman yeni Vietnamlar şart. Öyle ki tüm bombaların anasını (MOB) yıllar öncesinden üreten ABD bunu ilk kez kullandı.
4- Yıkalım-yapalım döngüsüne duyulan ihtiyaç: Küresel kriz üzerinden 9 yıl geçmesinerağmen etkileri sürüyor ve küresel durgunluktan henüz çıkılabilmiş değil. Yaşlanan ve yavaşlayan Avrupa bunu, yabancı düşmanlığına çevirirken ABD, "önce yıkalım ki yapmak için yapma aşamasında ekonomimiz canlansın" Tutumunu benimsiyor. Yeniden yapılandırılması ancak 25 milyar $ tutan Suriye, ABD'nin dişinin kovuğuna girmeyecekkadar küçük. Çare, daha büyük yıkım…
5- Türkiye'nin Doğu ilgisini cezalandırma: Yarım asırdır kapısında bekletildiğimiz AB

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.688 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.975 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.772 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.293 Okunma