Şeref Oğuz Sabah Gazetesi

Akıllı ekonomi

Boğaziçi Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşuyor, israf ekonomisi yerine akıllı ekonomiye, verimliliğe vurgu yapıyor. Özellikle vasıfsız işçilerle yapılan birçok işi teknoloji...

30 Kasım 2016 | 563 okunma

Boğaziçi Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşuyor, israf ekonomisi yerine akıllı ekonomiye, verimliliğe vurgu yapıyor.
Özellikle vasıfsız işçilerle yapılan birçok işi teknoloji giderek daha fazla ele geçireceği için insanlara yeni yetenekler kazandırmanın yolları aranmalı. Nitekim ülkemizde müfredata giren birtakım yeni uygulamalar, akıllı ekonomilerde rekabetçiliğimizi artırmayı amaçlıyor.
Biz insanlar olarak acaba verim ekonomisi üzerinde mi, yoksa israf ekonomisi üzerinde mi duracağız? Ne yazık ki israf ekonomisi almış başını gidiyor ama verim ekonomisine geçtiğimizde devreye yatırımlar girecek.
Yatırımların olduğu yerde devreye istihdam girecek. İstihdamın olduğu yerde üretim başlayacak. Bütün bunların olduğu yerde o toplumda rekabet başlayacak. Rekabet gücünün artmasıyla ondan sonra da büyüme gelecek.
Söz israf ekonomisinden açılmışken, Erdoğan küresel olarak üretilen gıdaların üçte birinin atığa dönüştüğünü, gelişmiş ülkelerde yılda ortaya çıkan 222 milyon ton gıda israfının neredeyse Sahra Altı Afrika'nın 230 milyon ton olan yıllık gıda üretimine denk geldiğini belirtiyor.
"İşte israf ekonomisi... Bu durum, insan odaklı ekonominin temellerinden birinin de özellikle ısrarla söylüyorum, verim ekonomisi, tutumluluk ekonomisi olduğunu kaçınılmaz hale getiriyor." Netice olarak insani değerler yitirilmeden iktisadi faaliyetleri geliştirmenin yollarını aramalıyız. Bunu da mirasçısı olduğumuz kadim medeniyet sınırları içinde yapmalıyız. Aksi takdirde yolumuzu da yönümüzü de kaybederiz.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.688 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.975 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.772 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.293 Okunma