Şeref Oğuz Sabah Gazetesi

Bir yılda teknolojiye 100 milyar dolar

Dünyanın büyük fonları teknolojiye yatırıma hız kesmeden devam ediyor. Bu fonların en büyüğü olan SoftBank'ın patronu Masayoshi Son, dünyadaki teknoloji şirketlerine yatırım yapmak üzere Londra'da finans...

20 Kasım 2017 | 158 okunma
Dünyanın büyük fonları teknolojiye yatırıma hız kesmeden devam ediyor. Bu fonların en büyüğü olan SoftBank'ın patronu Masayoshi Son, dünyadaki teknoloji şirketlerine yatırım yapmak üzere Londra'da finans sektöründe öne çıkan Türk Dalınç Arıburnu'nun kaptanlığında 100 milyar dolarlık 'Vision Found'un kurulmasına öncülük etmişti.
'Vision Found'a en büyük kaynağı da 45 milyar dolarla Suudi Arabistan koymuştu. CENTRICUS'un kurucusu, 'Vision Found'un başındaki isim olan Dalınç Arıburnu şimdi 100 milyar dolarlık fonun tamamını 2018'in sonuna kadar teknolojiye dönük yatırımlara yönlendirmiş olacaklarını belirtti.

İKİNCİ FON DA YOLDA
ABD'de kurulup dünyaya yayılmaya başlayan Uber, Çin'deki ve Hindistan'daki benzeri kuruluşların yatırım hedeflerinde olduğunu söyleyen Arıburnu, "Bu alana 15 milyar dolarlık kaynak ayırabileceğiz. İkinci 100 milyar dolarlık fonu oluşturmak üzere şimdiden hazırlıklara başladık. Yeni fonu 2019'da oluşturacağımızı düşünüyoruz" dedi.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman'ın geçtiğimiz haftalarda lansmanını yaptığı sıfırdan kurulacak olan Neom City'de de Softbank'ın parmağı var. Valiaht prens, 26 bin 500 kilometrekare alana kurulacak, Ürdün ve Mısır'la da bağlantısı olacak 'Neom City'nin yönetim kuruluna girmesini istedi. Riyad'daki zirvede Son'a 'Vision Found'un kaptanı, 'Centricus'un kurucusu Dalınç Arıburnu da eşlik etti. Arıburnu, zirveyi bir süre önce ortak olduğu Global Yatırım Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman'ın da izlemesini sağladı. Arıburnu, 'Neom City' projesinin ayrıntılarını izlerken bir karar verdiklerini ve güneş enerjisine ve enerjiyi depolayacak pilin üretimine 10 milyar dolarla gireceklerini söyledi.

BİN MEGAVATLA BAŞLAYACAK
3 bin megavatlık bir yatırım öngördüklerini söyleyen Mehmet Kutman ise "Kurulacak sistem enerjiyi hem güneşten, hem de ısınan kumlardan alacak. Suudi Arabistan, güneş enerjisi yatırımlarına en elverişli ülke. Neom City için sıfırdan kanun yazılıyor. Suudi Arabistan yasaları geçerli olmayacak. Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerini yatırıma çekecek cazibeyi sağlayacak mevzuat altyapısı oluşturulacak. 1.000 megavatla başlayıp, 3 bin megavata kadar büyüyecek güneş enerjisi yatırımı planlıyoruz. Ortağımız olarak Dalınç Bey de işin içinde yer alacak" dedi.

GÜNEŞ PANELİ VE PİL ÜRETECEĞİZ
Arıburnu, 'Vision Found'ı "Neom City'ye çeken nedenleri şöyle açıkladı: "Neom City, Suudi Arabistan'ın teknoloji merkezi olacak. Teknoloji şirketleri orada yatırım yapacak. Biz, öncelikle o kentte güneş enerjisinden elektrik üretilmesiyle adım atacağız. Güneş paneli üretimine gireceğiz. Sonra güneşten üretilecek elektriğin depolanmasını sağlayacak pilin orada üretilmesini sağlayacak projenin içinde olacağız."

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.688 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.975 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.772 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.293 Okunma