Şeref Oğuz Sabah Gazetesi

Her görüşe saygılıyız

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetimine getirdiği farklardan biri, ekonominin tüm aktörleriyle verimli istişare toplantıları düzenlemesi... Daha önce bankacılarla bir araya gelen ve onların...

24 Temmuz 2018 | 68 okunma

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetimine getirdiği farklardan biri, ekonominin tüm aktörleriyle verimli istişare toplantıları düzenlemesi... Daha önce bankacılarla bir araya gelen ve onların görüşlerini alan Bakan Albayrak, dün de Dolmabahçe çalışma ofisinde akademisyen ve ekonomistlerle buluştu.
Fırsatlar ve tehditlerle dolu dünyada fırsatların tehditlerden fazla olduğu inancıyla kendini "müzmin iyimser" diye tanımlayan Bakan Albayrak'ın, konuşmak yerine dinlemeyi tercihi, oluşacak yol haritalarının "katılımcı ve kapsayıcı" olacağının garantisini de sunuyor bize.
Ben dâhil 15 katılımcı, kendi tabirimle "eldivensiz" olarak eteğindeki taşı döktü, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ve Türkiye'nin eko-politik evrendeki sorunlarıyla baş etme yönünde son derece önemli tespitler dile getirildi.
2 saat boyunca sürekli dinleyen ve sayfalar dolusu not alan Bakan Albayrak'ın toplantı sonundaki teşekkür konuşması, yeni dönemin yönetim kodlarını yansıtması açısından da önemliydi. Her görüşe saygılı olmak, ekonomi alanından hayata geçirilmesi gereken politikalara ilişkin istişarede bulunmak ve bu gibi toplantıları düzenli hale getirerek her kesimden alınacak katkılarla yol haritasını ortaya çıkarmak...
Dünkü toplantı öncesi G20 Zirvesi dönüşü yaptığı açıklamalar zaten "kavga değil, kazan-kazan" tutumunu ortaya koymuştu. Gerçekçi ve güçlü program için ihtiyaç duyulan, gerçek veriler ve farklı görüşler olduğunu beyanla Bakan Albayrak, anahtar kelime olarak "uyum" ifadesini kullanıyordu.
Türkiye'nin elinde un, yağ, şeker dâhil her şey var ise harika bir helva yapmak işten bile değil... Aslında dünkü toplantıda açık sözlülükle dile getirilen görüşler, bu harika helvayı yapmak için gereken "ateş" yani icraat enerjisinin de oluştuğu izlenimini verdi bana...
Ortak sorunlara farklı çözüm önerileri sunarken, katılımcıların üslubu, uyumun sağlanması ve güçlü iletişim sayesinde bir yandan kötü algıların giderileceğine işaret ediyordu. Gördüğüm, sorunlar envanterindekilerin öneminde neredeyse katılımcıların tamamının fikir birliği içinde olduğuydu. Ancak bu sorunların çözümünde, kısa vadede öncelikler konusunda farklı görüşler sergilendi.
Bakan Albayrak'ın toplantı sonrası söyledikleri, bundan sonraki adımlar için fikir verebilir: Söylemden ziyade eyleme odaklanmak ve her görüşe saygı duyup, uyum ve koordinasyonu ön plana çıkarmak şart. Benim izlenimim, uzmanlığı, liyakati önceleyip atletik yapıda yarışa başlayacağımızdır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.688 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.975 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.772 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.293 Okunma