Şeref Oğuz Sabah Gazetesi

İhracat meydanı

Türkiye İhracat Haftası'nda iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla 'İhracat Meydanı' oturumunda tecrübeleri, inovasyon ile arge'ye bakışlarını tartıştık. Meslektaşımız...

04 Kasım 2017 | 87 okunma

Türkiye İhracat Haftası'nda iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla 'İhracat Meydanı' oturumunda tecrübeleri, inovasyon ile arge'ye bakışlarını tartıştık. Meslektaşımız Ali Kırca'nın yönettiği oturumdan birkaç özet sunuyorum.
TUŞAŞ Temel Kotil: "İhracat bir hayat stili olmalı. Para kazanmak, satmak için değil dünyayla uyum sağlamak için bu işi yaparlarsa biz o 500 milyar $ hedefini yakalarız."
Şişecam Ahmet Kırman: "AB'nin cam sisteminin bir parçasıyız. Ar-Ge'miz 80 milyonlara geldi. Yılda 1.5 milyar m3 doğalgaz tüketiyoruz. Yunanistan'ı ısıtacak durumdayız."
Kibar Holding Ali Kibar: "Dünyadaki dönüşümün gerisinde kalırsak yeni trendi kaybederiz. Tüketicinin alışkanlıklarında da bir farklılaşma olmaya başladı."
Vestel Turan Erdoğan: "Cep telefonu yapmaya başladığımızda sürekli patentimi kırıyorsun diye mektuplar gelmeye başladı. Düne kadar üretim çok ulviydi bir anda patentler ulvi hale geldi."
TİM Süleyman Kocasert: "Her işadamı er ya da geç bir gün ihracatçı olmalıdır. Bu ülkeye 1 dolar fazla getirmek için ihracatçılar olarak seve seve çalışırız."
VSY Ercan Varlıbaş: "Çok iyi görüş sağlayan bir ürün bulduk ve onun patentini aldık. Bir firmanın %50 cirosu son 2 yılda yaptığı ürünlerden gelmiyorsa o firma doğru yolda değildir."
Tema Holding Vahap Küçük: "Bir kilogram çocuk gömleğimizi 30 dolara satıyoruz. Fasondan çıkıp katma değerli ürün üretmediğimiz takdirde Avrupa ve diğer ülkelerin hamallığını yaparız."
Durmazlar Holding Hüseyin Durmaz: "120 ülkeye ihracat yapıyoruz. 1977'den beri farklı ülkelerle çalışıyoruz. Devletimiz desteklenecek sektörleri belirlemeli."
Dünya Hakan Güldağ: "İnovatif tarafımız olduğu çok net. İhracatta orta teknoloji ürünlerde tıkalı kaldık. Türkiye global köyün nalburu ve terzisi olmamalı."
Hürriyet Vahap Munyar: "Cesaretle üretici ihracatçılar desteklenmeli. Eğer zamanında devlet Vestel'e destek verseydi. Türkiye televizyon üretiminde belki başka yerde olacaktı."
Sabah Şeref Oğuz: "Fikrimiz 4.0 ama alışkanlıklarımız 2.1'de kalmış. Eski yolda yeni ayakkabıyla yürüyoruz. Yeni zenginlik alanlarına doğru gitmemiz şart."
Danışman Metehan Demir: "Beyin ihracatı yapmamalıyız. Bu ülkede kalmalı. Çok değerli isimler yurtdışına gitmek için yol arıyor. Bunlar ülkede kalmalı."

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.688 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.975 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.772 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.293 Okunma