Şeref Oğuz Sabah Gazetesi

İnovasyon mayası Anadolu’da tutmuş

Hasan Kalyoncu Üniversitesi akademik yılı açılış töreni için Gaziantep'teyiz. Kürsüde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu var: "Sadece akıllı telefonlar değil, tehdit ve fırsatlar...

28 Ekim 2017 | 98 okunma

Hasan Kalyoncu Üniversitesi akademik yılı açılış töreni için Gaziantep'teyiz. Kürsüde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu var: "Sadece akıllı telefonlar değil, tehdit ve fırsatlar da değişiyor. Bu süreç, Türkiye için yeni fırsat ve tehditler sunuyor."

Doğrudur, zenginliğin Batı'dan Doğu'ya yılda 140 kilometre süratle yol aldığı çağda Türkiye, bu fırsat ve tehditlerin göbeğinde yer alıyor. Mikro milliyetçilik ile küreselleşmenin yükseldiği zamanda Türkiye, "girişimci ve insani dış politika" ile medeniyetler ittifakını yeşertiyor, sadece sert güçlerle değil, Kızılay, AFAD, THY, TİKA, Yunus Emre Kültür Merkezleri gibi yumuşak güçleriyle çalışıyor.
Dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkesi Türkiye'nin nerede başı dertte ulus varsa, onların yanında yer alması, küresel itibarını yükseltiyor. Çavuşoğlu, dış politikadaki yeni tutumu şu cümleyle özetliyor akademik açılıştakilere: "İnsanların sorunlarını yerinde çözmez iseniz, o sorunlar gelir, sizi bulur."

Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin'e soruyorum; "bu 3.5 milyon mülteciden 500 bini bizde" diyor; "biz entegrasyon projeleriyle 2 milyonluk nüfusumuza, mültecileri kapsayıcı politika güdüyoruz." Kente ilave yükler? "Konut ihtiyacı, artan kiralar" diyor Şahin; "suyumuz bitti, 130 km uzaktan su getirtiyoruz, yollarımızdaki 40 bin araca, 10 bin ilave oldu. Ama bu sayede metroluk kent olduk."
Üniversite, bir kentin entelektüel tarlası gibidir. Orada yetişen değerler ile kendiniz, kentinizi var kılar, zenginleşir, gelişirsiniz. Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin geçen yılki açılışına da katılmıştım. Aradan geçen süre içinde gelişmeler baş döndürücü... Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz, "ar-ge anlayışıyla eğitim veriyoruz" diyor; "öğrenci sayısını artırmak yerine kalite üzerinden derinleşmeyi seçtik."
Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu, Güneydoğu'nun ilk vakıf üniversitesi özelliğine, "ilk golf sahası olmayı" da eklediklerini söylüyor. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.688 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.975 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.772 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.293 Okunma