Şeref Oğuz Sabah Gazetesi

Pause tuşuna basanlar dikkat!

Bugün pek çok işletme; pause tuşuna basmış gibi, seçim sonrasını bekliyor. Kritik olanlar dâhil pek çok karar, erteleniyor. Hele ki büyümeye dair planlar, tamamen rafa kalkmışdurumda… Bir de...

20 Eylül 2015 | 66 okunma

Bugün pek çok işletme; pause tuşuna basmış gibi, seçim sonrasını bekliyor. Kritik olanlar dâhil pek çok karar, erteleniyor. Hele ki büyümeye dair planlar, tamamen rafa kalkmışdurumda… Bir de belirsizliği bahane edip yükümlülüklerinden kaçma modası başladı. Misal imkânı varken borcunu ödemeyip geciktirme kurnazlığı…
Dâhiliğin tanımlarından biri de insanın "dehşetli zamanlardan anlam çıkarma" yeteneği ise, artık "bir şeyleri değiştirmeden her şeyin değişeceğini umma" enayiliğinden vazgeçmenin zamanı gelmedi mi dersiniz?
Seçimin sonucunda şayet beklenen "siyasi istikrar" ise bundan emin olana kadar işleri askıya almanın alternatif maliyeti de hesaplanmalı… 
Eylemsizlik; gerekçesi ne olursa olsun, hızla dönüşen dünyada en yüksek maliyet olabilir.
Ataleti tembelliği kendisi dışındaki sebeplere adresleyenlerin kaçırdığı şudur; şart gerçekleştiğinde, işini hızlandıramayabilirsin. Çünkü yeni seçim sonrası koalisyon veya tek parti iktidarı oluştuğunda çözülecek olan hükümet sorunudur, senin şirketin veyadeğer üretmeyen süreçlerinin sorunu olduğu gibi bekliyor olacak.
Kamuda bürokrasinin işleri aksatması hatta askıya almasını, kabul etmemekle birlikte, anlarım. Fakat özel sektörün yönetim kurullarında oluşan "bekle- gör" psikolojisi, kolaya kaçmak değil mi? Şu anda akıllı şirketler, seçim sonrası siyasi istikrara dair alternatif senaryolarını yapmış ve her birinin hayata geçirecek yol haritalarını tamamlamışdurumda.
Fakat kahır çoğunluktaki işletmelerin neredeyse her alanda "pause" tuşuna basmasını anlamak mümkün değil. İnsan kaynakları iş ilanlarına çıkmıyor, açılan pozisyonlar dahi kapanıyor, sipariş iptalleri çoğaldı ve işin vahimi; şirketler kirpi sendromu içine girdi, alımlarını azalttı. Herkes böyle davranınca şirketin ürünleri de bir başkasının alımı olduğundan ekonominin çarkı yavaşlıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.688 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.975 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.772 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.293 Okunma