Meclis'te bir torba yasa teklifi var ve içinde önemli bir öneri barındırıyor: "Hem vergisini zamanında ödeyen hem de geçmişe dönük vergisel yükümlülüklerini tam olarak yerine getiren mükellefe indirim imkânı sağlamak."
Teklife göre indirim oranını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Beklenti, verginin oranında değil ancak tutarında %5 civarında indirim. Kısıtları şöyle: İndirim miktarının 1 milyon lirayı aşmaması, inceleme sonucu ceza kesilmemiş olması, düzenli ödeme ve beyanname verme koşulu, vs.
Burada önemli olan, vergisine sadık olanların, sürekli aksatana karşı avantajlı hale getirilmesidir. Zamanında ödeyenin enayi yerine konulduğu süreçte neredeyse her "son ödeme tarihi" en az 1 kez uzatılır, buna rağmen vergi tahsilatında gecikme yaşanır.
Hammurabi, ilk yasaları Babil sokaklarına diktiği dev taş tabletlerle kent halkına duyururken hukuk sistemine devrimci bir katkı sunmuştu: "Yasayı bilmiyorum" deme seçeneğini ortadan kaldırmak... O tabletlerin çoğu vergiye dair idi; "ölümden ve vergiden kaçılamaz."
Tabletlerin birinde şu hüküm vardı: "Vergisini ödemeyenin kellesi gider." Binlerce yıllık tarihin pratiği gösterdi ki kelleler de gitti, vergiler de kaçırıldı. Modern zamanlarda hem vergi teknikleri hem de tahsil yöntemleri çok değişti. Bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde vergi idaresi reformu sağlandı.