Şeref Oğuz Sabah Gazetesi

Yerli marka otoda stratejik işbirliği

Sorun net; 3 tarafı denizler ve 4 tarafı sorunlarla çevrili bu coğrafyada, güçlü sanayisiz var olmak mümkün müdür? Cevabım, en az sorum kadar net: Hayır, mümkün değildir. Zira tarihin doğru...

16 Aralık 2015 | 113 okunma

Sorun net; 3 tarafı denizler ve 4 tarafı sorunlarla çevrili bu coğrafyada, güçlü sanayisiz var olmak mümkün müdür? Cevabım, en az sorum kadar net: Hayır, mümkün değildir. Zira tarihin doğru tarafında kalmak, ancak ve ancak güçlü Türkiye ile mümkün.
Otomotiv, sanayisi güçlü ülke çıktısıdır. Eğer bir ülkede otomotiv varsa, o sanayi iklimi, artık çok şeyi başarıyor demektir. Kaldı ki otomotiv, bu çetin coğrafyada, bin yıldır başkasının ürettiği silahla savaşmaktan kurtulmanın, teknolojik adıdır.
1937'de dünyanın en iyi otosunu üreten Mercedes'i 1938'de dünyanın en iyi tankını üretirken bulduk. 1937'de dünyanın en lüks otosunu üreten Rolls Royce'u, 1938'de dünyanın en iyi uçak motorunu üretirken bulduk.
Kendimize has teknolojinin kuluçkası otomotiv ise yerli marka oto üretimini, söylemden eyleme dönüştürmekte geç kalma lüksümüz olamaz. Nitekim geç bile kaldığımız söylenebilir.
Tam da bu noktada ilk yerli otoda Marmara Havzası güç birliği anlaşması, hayati önem taşıyor. Ben buna "iyiler ittifakı" diyorum ve yıkıcı rekabet yerine "işbirliği + işbölümü" tercihinin, baht dönencesi olacağını şimdiden görüyorum. 
İstanbul Sanayi Odası ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın yerli marka otomobil için attığı adımın, diğer kentlerin arasında da çalışan yeni zihin modeline dönüşebileceğini düşünüyorum.
Az olsun benim olsun mantığı yerine, kentsel, sektörel maksimizasyon yerine Türkiye optimalinde buluşmanın adıdır bu Havza Protokolü... Taraflar, yetkinliklerini birleştirip daha güçlü sanayi için işbölümü yapabiliyorsa, Türkiye daha güçlü olabilecektir zira...
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan "havza protokolüne İstanbul'un en büyük 5 üniversitesini de dahil ettik. Böylece bilim yalnızca bilim için değil, aynı zamanda yüksek katma değerli endüstri için de üretim yapacak" görüşünde.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.688 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.975 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.772 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.293 Okunma