Zorlu Holding'in 10 yıl önce bünyesine kattığı Meta Nikel Kobalt, yaptığı yatırımlarla 20 milyar dolarlık dünya nikel pazarının önemli oyuncularından biri oldu. Yılda 120 milyon dolarlık ihracat yapan şirket, sağladığı katma değerle Türkiye'nin cari açığını azaltmasına da büyük katkı sunuyor. Çünkü şirketin Manisa Gördes'te kurduğu tesis sayesinde bugüne kadar tonunu 30 dolara sattığımız nikel toprağı, sağlanan katma değer sayesinde bin 800 dolara ihraç edilecek.
AR-GE VE TEKNOLOJİ ÜSSÜ
Gördes'teki tesislerinde açıklamalarda bulunan Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, "Geleceğin hammaddesi olan nikele 10 yıldır yaptığımız yatırım sayesinde ülkemizin hedeflediği katma değerli üretimi gerçekleştiriyoruz. Birkaç yıl içinde Avrupa'nın doğusundaki en büyük nikel-kobalt üreticisi olmayı hedefliyoruz. Bir diğer hedefimiz de bölgenin Ar-Ge ve teknoloji üssü olmak" sözleriyle yol haritalarını özetledi. Teknolojisiproses yönetimi ile dünyada ilk 10 içinde yer alan tesis, aynı zamanda Türkiye'de nikel-kobalt kaynaklarını geliştirmek üzere kurulan ilk ihtisas işletmesi olarak öne çıkıyor.
HEDEF 5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
İlk fazı için 360 milyon dolarlık yatırım yapılan tesiste, 2015-2023 arasını kapsayan ikinci fazla birlikte toplam 860 milyon dolarlık yatırım planlanıyor. Yatırım tamamlandığında 20 bin ton nikel metal kapasitesine ulaşacaklarını söyleyen Ömer Yüngül, bu kapasiteye ulaşıldığında bölgede sağlanacak ekosistemle 5 bin kişiye istihdam imkânı doğacağını ifade etti. Yüngül, nikelin son yıllarda çok daha fazla ön plana çıkmasının temel sebebinin, elektrik otomobillerin kalbi olarak nitelendirilen bataryalarının ana maddelerinden birinin nikel olmasından kaynaklandığına dikkat çekti. CEO Yüngül, yaşamın her geçen gün daha da akıllanmaya başlaması ve enerjinin verimli kullanımı için depolanma ihtiyacının gelecekte çok daha büyük önem taşıyacağı öngörüsüyle birlikte nikele olan ilginin her geçen gün daha da artacağını belirtti. Zorlu Maden Grubu Başkanı Orhan Yılmaz ise "Rüzgâr türbininde uçak motoruna, güneş panelinden elektrikli araç bataryasına kadar birçok parlak fikrin hammaddesini bu tesiste işleyeceğiz" dedi. Katma değerli üretimi amaçlayan bu tür yatırımların büyük bir emek ve zaman gerektirdiğini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu tür yapılar şalteri kaldırıp hemen faaliyete geçmiyor. Deneme süreci bile iki yıl sürdü. Zorlu'nun vizyonuyla yeni nesil madenciliğin Türkiye üssü olacak bir tesisi ülkemize kazandırdık."
DEMİR İÇİN FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Tesiste elektrikli otomobiller ve farklı cihazlar için şarj edilebilir pillerin yanı sıra paslanmaz çelik sektörü, kimya, porselen, cam, otomotiv, gemi ve uçak sanayiinde kullanılan nikelin katma değeri yüksek formları üretilip ihraç ediliyor. Burada ayrıca Ar-Ge altyapısı, know-how'ı, uyguladığı sistemlerle Türkiye'de madencilik sektörü için yepyeni bir iş modeli geliştirilmiş. Türkiye'nin nikel potansiyelini ekonomiye kazandırmak üzere arama, işletme, ihracat, Ar-Ge ve yatırım faaliyetlerinde bulunurken öte yandan, lisansına sahip olduğu sahalarda, başta demir olmak üzere farklı toprak elementlerini de değerlendirmek üzere fizibilite çalışmaları da gerçekleştiriliyor.
ÇEVRECİ KAZANA SAHİP
Meta Nikel, yer üstündeki topraktan aldığı cevheri işleyen modern, kapalı sistem çalışan ve çevreyle dost üretim tesisleri ile yeni nesil madencilik anlayışını temsil ediyor. Tesiste uluslararası madencilik ve nikel yatırımlarında 'çevreci kazan' olarak bilinen, dünyadaki 25 otoklav kazanından biri kullanılıyor. Otoklav, içerisinde yüksek basınçlı asit ile liçleme yöntemi ile yüksek verim oranında çevreye zarar vermeden kapalı sistem çalışıyor.