Türkiye varlıkları uzun bir aradan sonra dünyanın yörüngesine geri döndü. Gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahındaki düzelme ve ekonomi yönetiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde Londra’da yatırımcılarla buluşarak güven tazeleyeceği mesajı üzerine Türkiye varlıkları uzun bir aradan sonra yeniden gelişmekte olan piyasalardaki yükselişe katılmaya başladı.
Küresel risk iştahında ABD kaynaklı bir toparlanma görülüyor. S&P 500 haftalık %2.4 kazançla mart ayından beri en hızlı çıkışını yaşıyor. Beklentilerin gerisinde kalan ABD enflasyonu ile gerileyen dolar ve yüzde 3 seviyesini geçemeyen 10 yıllık tahvil faizleri Wall Street’ten başlayarak dünya piyasalarına yayılan bir iyimserlik dalgasını besliyor. Arz kökenli endişelerle 80 dolara yaklaşan Brent petrol piyasalardaki iyimserliği bozamadı.
Türkiye piyasaları uzun bir aradan sonra yeniden dünyanın yörüngesine girdi. Ekonomi yönetiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde Londra’da yatırımcılarla buluşarak güven tazeleyeceği mesajı üzerine Türk lirası, Borsa İstanbul ve DİBS'ler en iyi performans gösteren gelişmekte olan ülke varlıkları oldu. Taban fiyatın yüzde 20 aşağı çekilerek de olsa büyük bir hisse senedi arzının tamamlanabilmesi hayatın normale dönmeye başladığını gösteriyor.
Piyasalardaki yükseliş kalıcı bir geri dönüşün işareti mi, yoksa geçici bir tepki alışından mı ibaret? Bu sorunun cevabını vermek için öncelikle küresel dinamiklere yakından bakalım. Geçen hafta piyasalarda yaşanan toparlanmayı tetikleyen beklentilerden düşük gelen ABD enflasyonuna paralel dolarda ve 10 yıllık ABD tahvil faizlerinde yaşanan gerilemeydi.
Güçlü büyümeyi arkasına alan hisse senedi piyasalarında
yukarı yönlü eğilimin orta vadede devam edeceğine inanıyoruz. Ancak
bu yükseliş öncesine göre çok daha yüksek dalgalanmalarla birlikte
yaşanacak. Hızlı ABD büyümesi eninde sonunda enflasyonu ve kısa
vadeli faizleri artıracağı ve doları güçlendireceği için
piyasalardaki dalga boyu yüksek olacak.
Erken seçimin yarattığı siyasi belirsizliklere rağmen Türkiye
varlıkları dünyanın yörüngesinde kalıp gelişmekte olan
piyasalardaki yükselişe katılabilir. Küresel sermaye için
seçimleri kimin kazandığı değil kazanan başkanın hangi
politikaları uygulayacağı önemli.