Türk askerinin Sünni gruplarla peşmergelere eğitim verdiği Musul yakınlarındaki Başika Kampı, son olarak 7 Ocak saldırısıyla gündemdeydi.
Türk askerlerinin üslendiği yer Gedu bölgesi.
Ankara’nın, geçtiğimiz 3 Aralık’ta güvenlik gerekçesiyle kampa çok sayıda asker ve ateş destek unsurları göndermesi Irak merkezi hükümetiyle ilişkilerinde ciddi bir krize yol açtı. ABD, Rusya ve İran’ın destek verdiği Bağdat yönetimi, Türkiye’yi BM Güvenlik Konseyi’ne şikâyet etti.
Zamanlaması manidar iki saldırı
Şapkayı önüne koyan Ankara, 14 Aralık’tan itibaren kamptan kısmen çekilmeye başladı. Bu faaliyetin adı, “yeniden tanzim” olarak duyuruldu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, yapılan takviyeyi, “eğitici” konumundaki askeri güçleri IŞİD ve PKK tehdidinden korumak olarak açıkladı. Gelişmelerden Musul Valiliği’nin talebi ve Irak hükümetinin bilgisi olduğunun altı çizildi.
Cumhurbaşkanı ve Başbakan, Irak’ın toprak bütünlüğüne en çok saygı gösteren ülkenin Türkiye olduğunu vurguladılar. “Irak hükümeti, gerekli tedbirleri aldığında Türkiye’nin orada kalmasına da ihtiyaç kalmayacaktır” dediler.
Kampa, Bağdat’la yaşanan krizin ardından iki saldırı gerçekleşti. İlki, kısmi geri çekilmenin başladığı tarihi izleyen günlerdeydi; 16 Aralık 2015’te. Ucuz atlatılan IŞİD saldırısında dört askerimiz yaralandı.
İkinci saldırı ise daha organize ve eller tetikte olmasa çok ağır sonuçları olabilecek bir tarzda gerçekleşti.
60 IŞİD militanı sızma harekâtıyla kampa saldırmaya çalıştı. Sonuç; ileri güvenlik hattı sayesinde Türk askerlerinin burnu dahi kanamadı, 18 IŞİD’li öldürüldü.
İlk saldırı geri çekilme düğmesine basıldıktan hemen sonraydı.