Serpil Çevikcan Milliyet Gazetesi

‘Seçim sonrasında da görüşelim’

Türkiye, dün sonucu tarihe not düşülebilecek kadar önemli bir görüşmeye odaklanmıştı. 7 Haziran seçiminden çıkan 4 partili Meclis’in dayattığı “koalisyon” için daha masaya...

14 Ağustos 2015 | 1.509 okunma

Türkiye, dün sonucu tarihe not düşülebilecek kadar önemli bir görüşmeye odaklanmıştı.
7 Haziran seçiminden çıkan 4 partili Meclis’in dayattığı “koalisyon” için daha masaya oturulmadan azalan seçeneklerin başbaşa bıraktığı iki büyük ve taban tabana zıt partiyi buluşturan masanın kaderi aslında dünkü görüşmeden önce de belli gibiydi. Geçtiğimiz pazartesi günü buluşan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 4,5 saati bulan görüşmesinden çıkan olumlu hava, hem yapılan açıklamalar hem de kulislere yayılan bilgilerde önemli ölçüde zaten dağılmıştı.
Yine de süresi sınırlı bir reform hükümeti konusunda tarihe geçecek bir sürpriz yaşanır mı beklentisiyle Ankara, saat 14.00’te yapılan buluşmaya kilitlendi. 1,5 saat süren görüşmenin sonucu ise beklendiği gibiydi.
Süre pozisyonları netti
İki liderin toplantı sonrasındaki açıklamalarının ortaya koyduğu en net manzara, iki parti arasındaki tüm görüşmelerin Türkiye’nin uzun süredir unuttuğu bir nezaket içerisinde gerçekleştiğiydi. Masanın devrildiği dünkü son görüşmede de görüşmeden sonraki açıklamalarda da bu ton korundu.
İki partinin hangi noktalarda uzlaşamadığı konusunda Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun detaylı açıklamaları aslında manzarayı görebilmek için yeterli.
Ancak görüşmedeki bazı kritik hususlar ve bundan sonra ne olacağına yönelik iki partinin kurmaylarının akıl yürütmeleri, sonbahara karmaşık denklemlerle giren Türkiye’nin önündeki seçenekleri anlayabilmek açısından önemli.
Dünkü görüşmeye ilişkin aldığım bilgiler, aslında iki partinin de pozisyonundan ödün vermediğini gösteriyor.
Yansıyan bilgilere göre, Başbakan Davutoğlu, nezaket içerisinde geçen görüşmede güncel konularla ilgili görüş alışverişinin ardından konuya girdi ve süreli bir hükümet için biraraya gelinip gelinemeyeceğini CHP liderine sordu. İlk günden bu yana 4 yıllık yüksek profilli hükümet ısrarını sürdüren Kılıçdaroğlu’nun yanıtı da Davutoğlu’nun sorusu kadar net oldu.
Kılıçdaroğlu, partisinin kulislerine yansıyan duruma göre “En az 2 yıllığına koalisyonu kuralım, sonraki 2 yıla sonra karar verelim” formülünü bile yansıtma gereğini duymadan, 4 yıllık hükümet istediklerini bildirdi.
Siyasetin geleceği için umut verici
Davutoğlu, CHP liderinin bu tutumunu anlayışla karşıladıklarını belirterek, yapılan çalışmalar için teşekkür etti.
Başbakan’ın bu noktada Kılıçdaroğlu’na yönelttiği sözler de siyasetin geleceği açısından umut vericiydi.
Davutoğlu, “Sonuç böyle olsa bile iki parti arasında çok iyi bir diyalog ortamı oldu. İki parti de önemli bir işlev üstlendi. O nedenle teşekkür ederiz. Bu diyalog zemininin seçim süreci ve sonrasında da sürmesini isteriz” dedi.
Benzer görüşleri paylaştığını toplantı sonrasında yaptığı açıklamada da dile getiren Kılıçdaroğlu da Başbakan’a bu düşünceleri için teşekkür etti.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.913 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.562 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 199 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 612 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.488 Okunma