Serpil Çevikcan Milliyet Gazetesi

Üç partinin yol haritası

16 Nisan referandumu geride kaldı. YSK odaklı usulsüzlük iddiaları daha gündemi uzun süre meşgul edecek gibi gözükse de YSK’nın kesin sonuçları açıklamasıyla Türkiye artık yeni bir yönetim...

22 Nisan 2017 | 895 okunma

16 Nisan referandumu geride kaldı.
YSK odaklı usulsüzlük iddiaları daha gündemi uzun süre meşgul edecek gibi gözükse de YSK’nın kesin sonuçları açıklamasıyla Türkiye artık yeni bir yönetim sistemine geçecek.


Referandumun, itiraz konusu olan sonuçlarının, bu haliyle de anlattığı çok şey var.
“Evet” ve “hayır” oyları, kentlerin tercihleri, oyların sosyolojik dağılımı tüm partilere yeni ödevlerini de gösteriyor.
İktidarın yol haritası
Verilen mesajların muhataplarının başında elbette 15 yıldır tek başına iktidar olan, yeni yönetim sisteminin en büyük paydaşı Ak Parti geliyor.
Ak Parti’nin kurulduğu 2002’den bu yana en büyük özelliği rakamların diline verdiği önem.
Sadece seçim ve referandum zamanlarında değil, kamuoyunda tartışılan herhangi bir başlıkla ilgili bile anket yaparak sokağın nabzını tutan Ak Parti’de referandumun hemen ardından kapsamlı değerlendirmeler yapılmaya başlandı.
Oluşturulan komisyon, başta büyük kentler olmak üzere oy kaybı yaşanılan, beklentinin altında oy gelen seçim çevrelerini inceliyor.
Oy artışının yaşandığı yerlerde başarının nasıl elde edildiği, MHP oylarının rakamlara artısı ya da eksisi değerlendiriliyor.
Çıkacak rapor, Ak Parti’nin yeni dönem politikalarını da netleştirecek.
Ancak öncelikli bir tespit olarak, özellikle büyük kentlerdeki genç ve eğitimli kesimlerle ilgili yeni bir dil geliştirmenin önemi üzerinde durulduğunu söyleyebiliriz.
Ak Parti, bir yandan referandum sonuçlarını analiz ederken bir yandan da 2019’da artık bütünüyle geçilecek olan yeni sisteme hazırlanıyor.
Uyum yasalarının çerçevesi, TBMM İçtüzüğü ve seçim yasaları gibi Türkiye’nin yönetimi açısından yapısal önemde olan başlıklar 6 ay gibi kısa bir sürede belirlenerek, yaşama geçirilmek zorunda.
Bir yandan bu süreç devam ederken diğer yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partiye dönecek olması nedeniyle bir dizi adım atılması gerekiyor.
Genel başkanlık değişimi kısa vadede yaşanmayacak olsa da partiye dönen Erdoğan’ın toplantılara başkanlık etmekten tam yetkili karar verici olmasına kadar uzanan fiili bir değişim dönemi kısa süre içerisinde gerçekleşecek.
Başbakan Binali Yıldırım’ın mesajını verdiği “kabine revizyonu” da bu kısa süre içerisinde atılacak diğer adımlardan.
Kulislerde 7-8 bakana kadar ulaşabilecek bir revizyon konuşuluyor.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine 2019’da geçilecek olsa da Ak Parti, sistemi fiilen tüm bu adımlarla yaşama geçirmiş olacak.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı 2019’a kadar bütünüyle yeni sisteme hazır bir hükümet ve Ak Parti inşaası gerçekleşecek.
CHP’de hedef değişim
CHP, referandumdan moralli çıksa da “hayır” oylarının kesin olmayan sonuçlara göre geride kalması partiyi önemli bir karar noktasına getirdi.
Bir yandan usulsüzlük iddialarıyla ilgili hukuki süreçleri işletmeye başlayan CHP’de bir yandan da “sistemin yaşama geçirilmemesi” için son viraj olarak görülen 2019’da kadar yapılacaklar tartışılmaya başlandı.
CHP’nin önderlik ettiği “hayır” bloğunun 23 milyonu aşkın oy alması, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nu en azından kısa vadede tartışılır olmaktan çıkarttı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.913 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.561 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 199 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 612 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.488 Okunma