Edirnekapı Şehitliği'ne vardığımda, sandım ki bir gül denizine düştüm. Şehadetin sonsuzluk olduğundan söz ederdi Akif Bey, onu şehitlerin içine ve çok sevdiği Mehmet Akif Ersoy'un kucağına yatırmıştık. Kader. Mehmet Akif de hem Milli şairdi hem de sürgün. Akif Emre de hem İslami düşünce dinamosu, hem "tek ve tenha".
Gül kokusu başımı döndürüyor. "Akif hocama mı geldiniz, sizi götüreyim mi yanına, nasılsınız, başınız mı döndü" diye soruyor talebelerinden birisi. Ege Üniversitesi'nde Uluslararası siyaset okuyormuş, Akif Emre için hocamız diyor. Delikanlının gözlerine bakıyorum gözleri nasıl da benziyor hocasına. Teselli ve Tecellidir onun talebeleri. Malezya'dan, Fransa'dan, Gazze'den, New York'tan, Diyarbakır'dan, Kayseri'den dönerken de hep talebeleriyle rastlaşmışımdır. Son iki yıldır Akif Emre'nin "Çizgisiz Defter" ve "İzler" adlı eserlerini ders olarak okuyoruz talebelerimizle. Dünya coğrafyalarında bölünmüşlüğü, çöküşü, unutkanlığı, tenhalığı, terk edilmişliği yaşayan İslam Alemi hakkında yeniden üretilecek ümmet bilinci için Akif Emre'nin kitapları yol haritası, rota hükmünde.
İsmi, onun kaderini ve yöntemini belirleyecek çapta iddialıydı. Milli Şairimiz Mehmet Akif'in İslamcı idealizmiyle Yunus Emre'nin Anadolu'yu kuran irfani dili, öyle zannediyorum ki çift başlı bir Selçuklu kartalı gibi hep başının üstündeydi... Ve Erciyes Dağı, fotoğraf sanatçısı Dursun Çiçek'in de onayladığı gibi, Akif Bey'in düşünce ve dirayetinde her zaman ilham ve temsil imkanı olmuştur... Dağ gibi sağlam bir inanç, yön ve duruş azmi onun karakter harcıydı.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliğinde okurken Milli Türk Talebe Birliği, Büyük Doğu çevresi ve Fatih Akıncıları, dönemin İslami gençlik hareketleri olarak Akif Emre'nin müdavimi olduğu muhitlerdir. Yakın arkadaşı Metin Yüksel şehit olur. Öğrenci olaylarında uğradığı bir saldırıyla hayati tehlike geçirir, bıçak kalbinin altına saplanmıştır. Nakşi Şeyhi Mehmet Zahit Kotku Efendi'nin irşad sohbetlerinde bulunur. Okuma aşkı ve yazma kabiliyeti onu her geçen yıl, hareketin düşünsel kısmına yönlendirmektedir. Dönemin gençlik lideri Mehmet Güney'e göre Akif Emre, 1980 darbesine kadar tirajı yüzbinleri aşan gençlik dergilerinin tamamında beyin kadrosundadır, kalemi ve gazetecilik kabiliyeti o günlerden parlaktır. Büyük Doğu ile başlayan kavrayış istikameti, Sezai Karakoç ve Cahit Zarifoğlu ile devam edecektir.
Üniversite sonrası Akif Emre için dünyaya açılan bir yol defteri hükmündedir. İlkinİslamabad ve Afganistan'da eğitim ve gazetecilik çalışmalarını tecrübe eder.