“Anadolu Ajansı (bültenlerinin) bazı yerlere yayılmadığı ve gönderilmediği yolunda şikayetler alıyoruz. Anadolu’nun dışarıyla bütün ilgisinin kesilmiş bulunduğu şu sıralarda (…) bu konuda yapılacak bir ihmalin ‘vatan suçu’ teşkil edeceğinin bilinmesini arz ederiz.” (Atatürk, 18 Nisan 1920)
Atatürk, Ankara’da Anadolu Ajansı’na ayrılan odada haberlere göz atıyor.
Geçtiğimiz hafta 31 Mart Yerel Seçimleri yapıldı. Seçim bitti ama gerilimi hâlâ devam ediyor. 31 Mart yerel seçimlerinin en ilginç ve düşündürücü olaylarından biri seçim gecesi yaşandı. Saat 17’de sandıklar kapandı. Oy sayımı başladı. Türkiye seçim sonuçlarını öğrenmek için ekrana kilitlendi. Televizyonlar, Anadolu Ajansı’ndan aldıkları sonuçları açıklamaya başladılar. Özellikle İstanbul’daki yarış nefes kesiciydi. İstanbul’da sandıkların yüzde 99’undan fazlası açılmıştı ki Anadolu Ajansı birden bire veri akışını durdurdu. Diğer illerdeki seçim sonuçlarını açıklayan Anadolu Ajansı, saatlerce İstanbul’u açıklamadı. Bu gecikmenin nedeni, İstanbul’da muhalefetin adayı Ekrem İmamoğlu’nun öne geçmesiydi. İktidarın kontrolündeki Anadolu Ajansı, muhalefetin İstanbul’da öne geçtiğini açıklamaktan çekiniyordu.
Şu garip tesadüfe bakın ki 31 Mart 2019 gecesi herkese saç baş yolduran Anadolu Ajansı, bundan tam 99 yıl önce 31 Mart 1920’de doğmuştu.
Her şeyi en başından anlatayım!
NASIL KURULDU?