Cesedi kıyıya vuran 3 yaşındaki Aylan bebeği hatırlıyor musunuz? Yıl 2015’ti. Bodrum’dan Yunanistan’a geçmeye çalışan 12 Suriyeli mülteciden biriydi Aylan bebek. Onun kıyıya vuran o küçük bedeni, mülteci sorununu tüm dünyanın gözüne sokmuş, uzun süre de hafızalardan silinmemişti o kare. Ama her şeyin unutulma süresi var. Yine sokaklardaki o mülteci çocukları görmezden geliyoruz, yine hiçbir duygu beslemeden, umursamadan, hatta söylenerek önlerinden geçip gidiyoruz.
Dünyanın sorunu da bu zaten. Umursamamak, yok saymak, kötü davranmak, ‘git’ demek. Tam da bu sebeplerle yani mülteci meselesine dikkat çekmek adına yapılan önemli bir projeden bahsetmek istiyorum: ‘The Walk-Yürüyüş’ projesi. Küçük Amal adında, 9 yaşındaki Suriyeli mülteci kız çocuğunu simgeleyen 3.5 metre boyundaki bir kuklanın yolculuğu bu. Bu dev kukla, 4 ayda Türkiye- Suriye sınırından Birleşik Krallık’a yürüyecek.
27 Temmuz-3 Kasım 2021 tarihleri arasında ziyaret edeceği her köy, kasaba ve kentte sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından karşılanacak, bazı etkinliklere katılacak. 27 Temmuz’da Gaziantep’te başlayacak yürüyüş 3 Kasım’da Manchester’da sona erecek. Türkiye’deki son durağı ise Çeşme. Oradan, onu Sakız’a götürecek bir tekneye binecek.
Bu o kadar anlamlı bir proje ki, dünyanın pek çok yerinden tiyatro toplulukları ve ünlü elçiler de bu işe destek veriyor. Şimdilik bildiklerimiz, ünlü heykeltıraş Anish Kapoor, ünlü oyuncu Jude Law, Türkiye’den Bergüzar Korel ve Halit Ergenç. www.walkinwithamal.org adresinden bu barış ve umut dolu yürüşüyü takip edebilir, isterseniz bağış da yapabilirsiniz. Çünkü Küçük Amal, çocuk mültecileri savunmak ve desteklemek için yardımınıza ihtiyaç duyuyor.
Projenin mimarları Amal’ı anlatırken şunu soruyorlar: “Küçük Amal, olağanüstü bir yolculuğa çıkar. Türkiye’den ve Avrupa’yı geçecek destansı bir yolculuğa. Annesini bulmak için. Okula dönmek için. Yeni bir hayata başlamak için... Dünya ona izin verecek mi? Şimdi her zamankinden daha imkansız görünen şeyi başarabilir mi?” Birleşik Krallık merkezli Good Chance Tiyatrosu ve Güney Afrika’dan Handspring Kukla Kumpanyası işbirliğinde gerçekleşen projenin Türkiye yapımcılığını ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve kültür yöneticisi Recep Tuna üstleniyor.