Şirin Sever Posta Gazetesi

NFT çılgınlığı sarmış dört bir yanımı...

Son günlerde dünyayı NFT çılgınlığı sarmış durumda. Dolayısıyla ‘nedir bu?’ diye sürekli bir şeyler okuyorum bu konuda. Ufak bir özet geçeyim bilmeyenler için... NFT, ‘non fungible...

08 Nisan 2021 | 310 okunma

Son günlerde dünyayı NFT çılgınlığı sarmış durumda. Dolayısıyla ‘nedir bu?’ diye sürekli bir şeyler okuyorum bu konuda. Ufak bir özet geçeyim bilmeyenler için... NFT, ‘non fungible token’ kelimesinin kısaltması. ‘Değiştirilemez değer, çip ya da para’ demek. Sahiplikle ilgili bir belge yani. Dijital eserleri koruma altına alıyor. NFT platformlarının kullanıcı sayısı 400 bini aşmış. 6 milyondan fazla eser satışı yapılmış. Mesela Christie’s Müzayede Evi’nin 100 dolara satışa sunduğu kolaj eser 69.5 milyon dolara satıldı.

Tablo değil, fiziki bir eser değil; dijital dünyada yer alan bir dosya. Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’in ilk tweet’i 2.5 milyon dolara satıldı. Lebron James’in 10 saniyelik videosu 100 bin dolara! Elon Musk, Gucci gibi ünlü markalar derken, iş büyüyor. Öte yandan dünyada bir çılgınlık olur da Türkiye’ye sıçramaz mı hiç? Sanatçı Tarık Tolunay, beş eserini toplam 150 bin dolara sattı. FB’li Mesut Özil, 1886 dolara dijital ayakkabı sattı. Bu arada iş iyice magazinleşti. Saba Tümer meşhur kahkahasını 90 bin TL’ye sattı mesela.

Kazandığı parayı da Darüşşafaka ve Tohum Otizm Vakfı’na bağışladı. Gülben Ergen’in meşhur ‘Bana unutmayın ki hiçbir şey olmaz’ sözü dijital dünyada varolması için satıldı. Geliri yeni bir okul için Çocuklar Gülsün Derneği’ne gidecek. Anlayamadığım kısım da bu zaten. İnternet ortamında, onlarca sitede zaten varolan bu sözler, kahkahalar neden satılsın, neden para etsin? Satılan şeylerin orijinal olması gerekmiyor mu? İşin suyu mu çıktı?

Peki bu NFT yeni tür bir dolandırıcılık mı, ciddi bir dünya mı? Birilerine göre sanat dünyasının büyük spekülasyonu. Başka bir kesime göre, bir grup yazılımcının eğlencesi. Belki de hiçbiri değil. Artık ekran karşısında zamanını geçiren jenerasyonun, yeni bir sanat mecrası yaratma deneyimi.

Yani ‘zamanın ruhu bunu gerektirmiş olabilir’ diyen de var. Mesela, eserlerini NFT dünyasında 150 bin dolara satan sanatçı Tarık Tolunay; Oksijen gazetesine verdiği demeçte şöyle diyor: “Diyelim ki benim tablolarımdan birini aldınız, evinize astınız. Çerçeve düştü kırıldı ya da tablo bir sebeple zarar gördü. Fiziki dünyada sahip olduğumuz şeyler, tahrip olabilir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Putin 'Beni niye sevmedin' diyen toksik sevgili gibi... 27 Şubat 2022 | 102 Okunma Namuslu görünmek kimlere kaldı? 20 Şubat 2022 | 159 Okunma 2. Yeditepe Bienali tarihi mahzende 17 Şubat 2022 | 159 Okunma Türkiye'nin en büyük buz pateni pisti açıldı 13 Şubat 2022 | 188 Okunma Hikikomori salgını var, cümleten geçmiş olsun... 10 Şubat 2022 | 135 Okunma