Londra’nın yüzde 38’i halka açık yeşil alandan oluşuyor. Bu oran Singapur’da yüzde 47, Sidney’de yüzde 46, Berlin’de yüzde 14.4, New York’ta yüzde 14... İstanbul’da ise bu oran sadece yüzde 1.5. Ne yazık ki durumlar böyle. Neden bu girişi yaptım? Sosyal medyada karşıma çıkan bu bilgiyi okuduğum gün, bir toplantıya katıldım ve tam da bu konuyla ilgili bir sürprizle karşılaştım.
O da şu: 2013’ten beri kapalı duran Maslak’taki Park Orman, yeniden İstanbul’a kazandırılıyor. Bence şahane bir haber. Yeşile, doğaya, oksijene, sürdürülebilirliğe, medeni ortamlara acil ihtiyacımız varken, tam zamanı değil mi? Peki bu işi kim yapıyor? En son Galataport’u İstanbul’a kazandıran ve bunu yaparken 1.2 kilometrelik sahil şeridini halka da açan Doğuş Grubu.
Salı günü Bomontiada’nın ünlü restoranı Kilimanjaro’da; Doğuş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nafiz Karadere’nin davetlisiydik bir grup gazeteci. Önce grubun sürdürülebilirlik konusunda tüm markalarıyla neler yaptığını anlatan Karadere; bu vizyonla hayata geçirecekleri yeni projelerinin Park Orman’ı yeniden kullanıma açmak olduğunu söyledi.
Başından sonuna sürdürülebilirlik felsefesiyle kurgulanan bir park ve orman rehabilitasyonunu hedefleyerek Park Orman’ı yaza kadar açmayı planlıyorlar. Doğuş Grubu; Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, I. Bölge Müdürlüğü, İstanbul Şube Müdürlüğü’ne bağlı Park Ormanı’nın 148 hektarlık alanının yaklaşık 85 hektarlık kısmını İstanbulluların kullanımına açacak.
İstanbulluların hafızasında önemli bir yeri var Park Orman’ın... Maslak’ın ortasında, orman içinde çok büyük festivaller ve etkinlikler yapılırdı, yaz boyu havuza girmek isteyenlerle dolup taşardı. 2010 yılından sonra Serdar Bilgili’ye ait olan mekan, 2013’ten sonra ise tamamen kapandı. Doğuş Grubu 2013 yılında, bu işletmenin yüzde 50’sine ortak oldu, bu sene de bütün hisseleri devraldı. Bölge müdürlüğünün onayı dahilinde yenileme projesi tamamen Doğuş Grubu’na ait olacak. Peki nasıl bir proje hayata geçirilecek, neler yapılacak?