3.5 dakikalık kısa bir film ne kadar çok şey anlatabilirmiş meğer! Günlerdir tüm dünyada ‘Save Ralph’ isimli kısa bir film konuşuluyor... Kozmetik sektöründe deney hayvanı olarak kullanılan ‘Ralph’ isimli tavşanın başına gelenleri anlatan bir film bu. Türkçesi ‘Ralph'i Kurtar’. İzlemediyseniz mutlaka izleyin. Çünkü sadece 3.5 dakikanızı alacak. Ama sonunda, Tavşan Ralph’in yara bere içindeki haline bakıp, bilip de oralı olmadığımız bir gerçekle yüzleştirecek bizi.
Evet, hepimiz biliyoruz… Kozmetik sektöründeki birçok marka, ürünlerinin insanlara zarar vermemesi için, hayvanlar üzerinde deney yapıyor. Hayvanlar sırf bu yüzden büyük acılar çekiyor, çeşitli kimyasallara maruz kalıp hayatlarından oluyor. İşte bu kısacık film, bize bütün o acıları Tavşan Ralph’in gözünden anlatıyor. O kadar etkili ki, o kadar vurucu ki… Humane Society International sayesinde sosyal medyada yayılan filmi izleyenler, izlemeyenlere izletsin lütfen. Ne kadar çok farkındalık, o kadar bilinçli tüketim demek.
Peki, hayvan deneyi yapmayan kozmetik markalar nasıl anlaşılır? Bir markanın, hayvanlar üzerinde test edilip edilmediğini anlamak için bazı ibareler var. En basit yöntemlerden biri, ambalajları kontrol etmek. Eğer ürünün ambalajında ‘Not Tested On Animals’ ibaresi ve tavşan şeklinde bir logo varsa, hayvanlar üzerinde deneme yapılmamış demektir. Hangi markaların deneysiz olduğunu anlamak için, ürünün ‘cruelty free’ sertifikasına sahip olup olmadığına da bakılabilir.
Elbette hayvanlar üzerinde deney yapmayı tercih etmeyen markalar da var. Bu yolu izlemeyi seçenlere hayvan deneysiz, vegan ya da vejetaryen sertifikaları veriliyor. Yani sadece zavallı Ralph’in videosunu izlemek ve paylaşmak yeterli değil. Bu filmin amacı, bilinçli bir tüketici olmamızı sağlamak. Yani hayvan deneyleri yapan kozmetik firmalarından uzak durmak gerek öncelikle. Hayvanlar üzerinde deney yapmayan 268 markanın listesi ise posta.com.tr hesabında var. Mutlaka göz atın.
RENKLERE GÖRE SINIFLANDIRMA
Ürünlerin içeriğindeki her madde vegansa ya da söz konusu marka hayvanlar üzerinde deney yapmıyorsa beyaz gruba giriyor. Marka kendi başına deney yapmıyor fakat içeriğindeki maddenin tedarikçisi yapıyorsa, marka gri gruba giriyor. Siyah grup ise hayvanlar üzerinde deney yaptığını inkâr etmeyen ve evimizde en çok kullandığımız markalardan oluşuyor.