Soli Özel Habertürk Gazetesi

Travmayı aşmak için

Engellenen darbe girişimi gerek iç politikada gerekse dış politikada derin değişimlerin önünü açtı. Silahlı Kuvvetler’in bilinen yapısıyla çökmesi, bu kurumun devlet sistemi ve...

21 Ağustos 2016 | 254 okunma

Engellenen darbe girişimi gerek iç politikada gerekse dış politikada derin değişimlerin önünü açtı. Silahlı Kuvvetler’in bilinen yapısıyla çökmesi, bu kurumun devlet sistemi ve anlayışı içindeki yeri düşünüldüğünde artçı şokları uzun sürecek bir dönemi başlattı. 2002 yılındaki seçimlerden itibaren başlayan güç kayması, sosyolog Cihan Tuğal’ın tanımlamasıyla “pasif devrim” kendi yapılanmasını konsolide edebileceği bir zemini de buldu. Ne var ki bu zemin tahmin edilenden kırılgan veya sakıncalı.

Bir yandan devlet ve idari yapısı, hukuk içinde hareket etmediği için nesnel olarak zayıf. Diğer yandan da toplumu kenetlemek amacıyla dozu abartılı şekilde artırılan milliyetçilik ve dışlayıcı söylemi darbe girişimine verilmiş bütünlükçü tepkinin anlamını bulandırıyor. Bunun da ötesinde yeni yapılanmanın mimarlarının siyasi/ideolojik projesi aslında iflas etti.

Profesör Hayri Kırbaşoğlu’nun sözleriyle, “Dini alanın bu kadar kirliliğe maruz kalmasının doğurduğu rahatsızlık, son günlerde artık iktidar yanlısı dindar kesimlerde bile ‘dinin politik bir enstrüman olmaktan çıkarılması’ ve ‘dine düşman olmayan laiklik’ kavramlarının telaffuz edilmeye başlamasında da açıkça ortaya çıkmaktadır”. Hukukun üstünlüğünü esas alan ve demokratik anlayışı hâkim kılan bir yaklaşımın yerleştirilememesi darbe teşebbüsüne direnirken elde edilen demokratik kazanımları heba edebilir.

Metropoll araştırma kuruluşunun rakamlarına göre toplumun yüzde 57’si, çağrılar üzerine sokağa çıktığını söylemekte. Bunların içinde aslan payı AKP’lilerin olsa da diğer partilerden yüksek sayılacak oranda katılım var. Darbe teşebbüsünden etkilenen, öfkelenen ve kaygılanan toplumun ağır bir travma geçirdiğine de şüphe yok. Düne kadar baş tacı edilmiş kişilerin grupların bir terör örgütlenmesinin unsurları olarak deşifre edilmesi, en beklenmedik isimlerin tutuklanması bu travmayı ağırlaştırıyor.

Düne kadar aynı yolun yolcusu, aynı davanın neferi olduklarını düşünenlerin bir kısmının darbeci safta olması toplum ve cemaatler arasındaki güven duygusunu da muhtemelen ciddi şekilde tahrip etti. Er ya da geç şu her şeyin önüne konulan “dava”nın ne olduğunun sorgulanmasının önü de açıldı.

Gene Metropoll’ün araştırmasına göre toplumun yüzde 25’i darbe girişiminin hayatını çok etkilediğini 42’si ise biraz etkilediğini düşünüyor. Kitlenin sonuçta kendi oyunu ve sivil idareyi korumak için sokaklara aktığı 15 Temmuz gecesi yaşanmamış gibi hayata devam etmek mümkün olmayacak. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 522 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.915 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.814 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 176 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 271 Okunma