Songül Hatısaru Milliyet Gazetesi

Bayburt’taki Avrupa

Nasıl oluyorsa oluyor, kimi insanlar en imkansız görünen düşleri dahi hayata geçirebiliyor. Akademisyen-sanatçı Hüsamettin Koçan ve kurduğu Baksı Müzesi gibi. Bayburt’a 45 kilometre uzakta, uçsuz bucaksız...

19 Haziran 2017 | 208 okunma

Nasıl oluyorsa oluyor, kimi insanlar en imkansız görünen düşleri dahi hayata geçirebiliyor. Akademisyen-sanatçı Hüsamettin Koçan ve kurduğu Baksı Müzesi gibi. Bayburt’a 45 kilometre uzakta, uçsuz bucaksız bir coğrafyada, Bayraktar Köyü’nde Çoruh Nehrine bakan bir tepenin üzerinde kurulan ve 2014’te Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü alan Baksı Müzesi bölgesel bir kalkınma modeli olmaya doğru gidiyor.
Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyon Prof. Dr Hüsamettin Koçan’ın kişisel gayretleriyle yoktan var ettiği Baksı Müzesi’ne gidiş epeyce zorlu. İstanbul’dan uçakla Erzurum’a gidip, oradan iki saatlik karayolu ile ulaşabiliyorsunuz Baksı’ya.

Kadınlar müze yönetiminde

2010 yılında devletten hiçbir maddi yardım almadan kapılarını açan müze, aslında, yoğun göç veren Bayraktar köyünde göçün, kaybolan geleneklerin neden olduğu sorunlara bir çözüm arayışı. Hüsamettin Koçan başkanlığındaki yönetim kurulunda Prof. Dr Esra Ekmekçi, Rana Erkan Tabanca, Gülsun Sağlamer gibi entelektüel kadınların yer aldığı müze özellikle kadın istihdamı projeleri yürütüyor, bölgedeki yetenekli çocukları tespit edip, burslarla eğitimlerine katkıda bulunuyor. Bunu öyle göstermelik bir iki çocukla yapmıyorlar. Şu ana kadar tam 200 çocuğa burs vermişler.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Halkbank’tan kadın girişimcilere 20 milyar TL’lik finansman 24 Aralık 2023 | 88 Okunma Hayat Holding ve Hacettepe depremzedeler için buluştu 17 Aralık 2023 | 92 Okunma 9 şehre Gault ve Millau şapkası 10 Aralık 2023 | 75 Okunma Saran, 25’inci spor salonunu Şırnak’ta açtı 03 Aralık 2023 | 128 Okunma Suna’nın Kızları deprem bölgesinde 26 Kasım 2023 | 90 Okunma