Songül Hatısaru Milliyet Gazetesi

Oruç genetik mühendisi

Sağlıklı, genç görünümlü, uzun yaşam herkesin hayali... Bunun için yıllardır çeşitli formüller üretiliyor. Son dönemlerde ise bilim insanları, “en başa...

12 Haziran 2017 | 229 okunma

Sağlıklı, genç görünümlü, uzun yaşam herkesin hayali... Bunun için yıllardır çeşitli formüller üretiliyor. Son dönemlerde ise bilim insanları, “en başa döndüler”.

Atalarımızın yaşam düzeninin, yaradılışımıza en uygun olduğunu düşünüp ona uygun önerilerde bulunuyorlar. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, diyet ve sağlıklı yaşama dair aykırı şeyler söylediği ve büyük ses getiren ‘Sağlığını Yeniden Keşfet’ kitabıyla bu aralar gündemde. Kitabında sağlıklı bir ömür için özellikle beslenme düzenine ilişkin önerilerini sıralayan Erk’e göre uzun yaşamın sırrı her şeyden önce 2-3 haftada bir yapılacak 16-36 saatlik açlıklarda gizli. Prof. Dr. Osman Erk sorularımı yanıtladı.

Kanser ‘acillik’ oldu

Hocam acil servise daha çok hangi sebeplerle başvuruluyor?

Şu an sizinle sohbet ettiğimiz Çapa Dahiliye acil servisi mesela daha çok kanser tedavisi gören hastalarda ortaya çıkan komplikasyonlara müdahale eden servis haline dönüştü. 10 yıl önce daha çok kalp krizi, mide, besin zehirlenmeleri, başta zatürre olmak üzere infeksiyon hastalıkları, karın ağrıları gelirdi. Şimdi hastaların neredeyse tamamı kanserli hastalar.

Kanser yayılıyor, beslenme, kentsel yaşama düzeni ile topyekün bir savaş başlatmalı. Türkiye’de de Amerika gibi tüketilen gıdaların yüzde 50’si işlenmiş gıdalardan elde ediliyor. Yüzde 40 kadarı hayvansal, yüzde 10’u da sebze ve meyvelerden. Oysa tam tersi olmalı. Sebze, meyve, kuru yemiş, bakliyatın ön planda olduğu bir beslenme düzenine geçilmeli.

Açlık vücudu onarıyor

Büyük ilgi gören kitabınızda açlığın önemine değiniyor ve detoks öneriyorsunuz?

İki üç haftada bir bazen 16, bazen 24, bazen de 36 saat kadar hiçbir şey yemeyip sadece su içiyorum. Sadece su içip vücudu dinlendirmek adına uyguladığım diyet türü bu. Karaciğer, mide, safra kesesi gibi iç organların dinlenmesi için zaman zaman aç kalınmalı. Açlık, vücudun kendi yağından yakma moduna geçmesini sağlar.

Avcı toplayıcı biyolojik atalarımızın da beslenme düzeni böyleydi, her dakika yiyecek tüketmiyorlardı. Açlıkta vücut onarım moduna geçiyor. İnsülin düzeyleri azalıyor. Normalde 20’li, 30’lu yaşlarda olan büyüme hormonu salgılanıyor. Yaşlanma genleri kapanıyor, gençlik genleri aktif olmaya başlıyor.

Oruç da sözünü ettiğiniz onarımı sağlar mı?

Orucun, genlerin ifadelerini tamamen olumlu yönde değiştirdiği biliniyor. Oruç, sigara ve alkol gibi zararlı faktörlerden uzak durmak, iftar ve sahur arasında dengeli ve yeterli beslenmek, vücutta onarım ve gençlik genlerinin aktif hale geçmesine, yaşlanmayı kontrol eden yaşlılık

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Halkbank’tan kadın girişimcilere 20 milyar TL’lik finansman 24 Aralık 2023 | 88 Okunma Hayat Holding ve Hacettepe depremzedeler için buluştu 17 Aralık 2023 | 92 Okunma 9 şehre Gault ve Millau şapkası 10 Aralık 2023 | 75 Okunma Saran, 25’inci spor salonunu Şırnak’ta açtı 03 Aralık 2023 | 128 Okunma Suna’nın Kızları deprem bölgesinde 26 Kasım 2023 | 90 Okunma