Bilal Ulutaş: “Alevîlik ne zaman başladı? Hz. Ali’nin sağlığında var mıydı? Cem evi bir mabet midir? Bir kısım Alevîlerle komşuluk yaptık. Komşuluk münasebetleri çok iyi. Alevî kardeşlerimizle münasebetlerimiz nasıl olmalı?”
ALEVÎLİK NEDİR?
Alevîlik, Âl-i Beyt muhabbetini esas alan bir dinî yorumdur. Âl-i Beyt, Peygamber Efendimiz’in (asm) pak ailesi ve mübarek neslidir. İmam-ı Ali Efendimiz (ra) ile devam etmiştir. Bu pak nesle Ehl-i Beyt de denmiştir.
Ehl-i Beyti sevmeyi Kur’ân emretmiştir.
Buyurulur ki: “De ki, vazifem karşılığında sizden hiçbir ücret istemiyorum. Sizden istediğim, ancak akrabaya sevgi ve Ehl-i Beytime muhabbettir.”1
Peygamber Efendimiz (asm), sevgili torunları Hazret-i Hasan’a ve Hazret-i Hüseyin’e karşı küçüklüklerinde fevkalâde şefkat göstermiş ve çok büyük ehemmiyet vermişti. Bunun sebebi Bediüzzaman’a göre, cibillî olmaktan çok, Hazret-i Hasan ve Hazret-i Hüseyin Efendilerimizin Ehl-i Beytin mümessilleri olmalarıdır.
Nitekim İslâm ümmeti de her namazda teşehhütten sonra Peygamber Efendimiz’e (asm) salâvat getirirken, Peygamber Efendimiz’in (asm) Ehl-i Beytine ve Âl-i Beytine de selâm ve rahmetle duâ ederler.2
ALEVİLİK NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
Hazret-i Ali Efendimiz (ra) dördüncü halifedir. Kendisini Sahabe-i Kiram halife seçti. Bu sırada Şam valisi Hz. Muaviye de kendisine biat edenleri kabul etti ve kendisini halife ilân etti. Hz. Muaviye, Hazret-i Ali’ye (ra) biat etmedi ve Hazret-i Ali ile savaştı.