Şamil Bey: “Sehiv secdesi, namaz sırasında yapılan her hata sonrasında yapılması gerekir mi, yapılmazsa namazı tekrar kılmak gerekir mi?”
SEHİV SECDESİ
Namazda sehiv yaptığımızda ve yanıldığımızda yaptığımız secdeyle, Allah’ın bütün kusurlardan ve noksanlıklardan münezzeh olduğunu teslim etmek; acziyetimizi, zaafiyetimizi ve mahviyetimizi Cenâb-ı Hakk’ın huzurunda itiraf etmek ve namazımızın kabulünü rica etmek istediğimizi belirtmiş oluruz.
Sehiv secdesi, namazda yanılan kişinin, son oturuşta et-Tahıyyatü, Allahümme Salli ve Bârik ve Rabbenâ duâları okunmak suretiyle, yalnız sağa selâm verdikten sonra, iki defa secde etmesinden ibarettir.
Her iki secdede üçer defa “Sübhane Rabbiyel-A’lâ” okunur ve sonra oturulur. Bu oturuşta Et-Tahıyyatü, Allahümme Salli ve Bârik ile Rabbenâ duâları okunarak sağa ve sola selâm verilir.
Son oturuşta yalnız et-Tahıyyatü’yü okuyup secdeye gidebileceğimiz gibi, et-Tâhıyyatü ile beraber Allahümme Salli ve Bârik duâlarını okuduktan sonra da secdeye gidebiliriz. Aynı şekilde, yalnız sağ tarafa selâm verip secdeye gidebileceğimiz gibi, sağa ve sola selâm verdikten sonra da gidebiliriz. Yalnız sağ tarafa selâm verdikten sonra sehiv secdesi yapmak daha faziletlidir.