Süleyman Kösmene Yeni Asya Gazetesi

Sorularla bazı sünnetler

EZAN DUASINI SESLİ YAPMAK Adana’dan Şevket Bey: “Ezan okunduktan sonra camide imam, müezzin veya cemaatten biri tarafından ezan duasının açıktan okunmasında bir sakınca var mıdır?” Dualarda, tesbihatta ve nafile...

05 Mayıs 2015 | 75 okunma

EZAN DUASINI SESLİ YAPMAK

Adana’dan Şevket Bey: “Ezan okunduktan sonra camide imam, müezzin veya cemaatten biri tarafından ezan duasının açıktan okunmasında bir sakınca var mıdır?”

Dualarda, tesbihatta ve nafile ibadetlerde sorumluluk bireyseldir. Sünnet olan söz konusu evradı, zikri ve ibadeti bireysel yapmaktır. Farz namazda ise sünnet olan cemaatle kılmaktır. Farz namazda cemaat olmak sünnet-i müekkededir.

Bununla beraber, Hazret-i Ömer’in (ra), sünnet bir namaz olan teravih namazını cemaatle kıldırması örneğinde olduğu gibi, İslam uleması tespihat ve duaların bir kişinin yapıp diğerlerinin içinden tekrar etmesi veya âmin demesi tarzındaki uygulamaları sünnete aykırı bulmamışlar, bilmeyenlerin öğrenmesine yardımcı olan bir yol olması hasebiyle müstahsen görmüşlerdir.

Bu çerçevede günümüzde mesela camilerimizde tespihat müezzin tarafından yaptırılır, ezan duası müezzin, imam veya cemaatten biri tarafından sesli olarak okunur. Bilenler içinden tekrar ederler, bilmeyenler âmin derler. Bu, ezan duasını bilmeyenlerin öğrenmelerine imkân veren bir tarzdır, müstahsendir.

MİSVAK KULLANMANIN FAZİLETLERİ

Kasım Ali Güngör: “Misvakın fazileti ve kullanım şekli hakkında bilgi verir misiniz?”

Ağız ve diş sağlığına ayrı bir önem veren Peygamber Efendimiz (asm), bunun misvak kullanmak sûretiyle yapılması hususunda da ısrarlı teşvik ve tavsiyelerde bulunmuştur. Bir hadislerinde, “Ümmetime meşakkat vereceğinden endişe duymasaydım, misvak kullanmalarını farz kılardım.”1 buyurmuşlar, kendileri de hiçbir zaman misvakı terk etmemişlerdir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zerreler beka âleminin cüzleridir 22 Nisan 2018 | 233 Okunma İnsan yaratılışı kopya edemez 02 Ekim 2017 | 244 Okunma Duânın en tatlı meyvesi nedir? 30 Eylül 2017 | 509 Okunma Celcelutiye’de niçin Süryanice kullanıldı? 29 Eylül 2017 | 632 Okunma Ye’cüc ve me’cüc çıkmış mıdır? 28 Eylül 2017 | 718 Okunma