Taha Akyol Hürriyet Gazetesi

Asıl sorun

TÜRKİYE 2000-2008 yılları arasındaki iyi performanstan sonra yeniden patinaja girmiş gözüküyor. Başa çıkmaya çalıştığımız sorunlardan ziyade, “sorun çözme” formasyonumuzun...

15 Ekim 2016 | 1.853 okunma


TÜRKİYE 2000-2008 yılları arasındaki iyi performanstan sonra yeniden patinaja girmiş gözüküyor.
Başa çıkmaya çalıştığımız sorunlardan ziyade, “sorun çözme” formasyonumuzun yetersizliği yüzünden.

İşte yine siyasi güç kavgası temeldeki bu sorunumuzun üstünü örtüyor.

Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya; bunların sistemleri birbirinden farklı fakat onları güçlü ve gelişmiş ülke yapan faktör kurumlarının “rasyonel” ve “hukuki” işlemesidir.

Siyasetten Merkez Bankalarına, mahkemelere kadar.

“Rasyonel” yani verimli ve kurallara uygun çalışan, üretken ve güvenilir kurumlar.

Bizim temel sorunumuz kurumlarımızın rasyonel ve hukuki olmaktan ziyade siyasete fazlaca bağımlı olmaları, dahası ataerkil ve partizan kayırmacılık kültürüyle bozulmalarıdır.


KURUMSAL ZAYIFLIK
İşte idealist İslamcı ve siyaseten iktidarı destekleyen kaliteli yazar Kemal Öztürk’ün gözlemleri:

“Genel olarak sistem ve kurumsallaşma yerine, insan merkezli bir çalışma modeli hâkim Ankara’da şu anda. Derin krizlerin olduğu zamanlarda bunu mazur görmek mümkün. Lakin bunun komplikasyonlarını da hesaba katmak zorundayız. Bugün tel tel dökülen, bir adım ilerlemediği gibi, geri giden ve artı değer yerine, sorun üreten birçok kurum, kuruluş yanlış insan seçimi yüzünden bu halde... Gözler hep Cumhurbaşkanı’nda, her şeyi ondan istiyorlar.” (Yeni Şafak, 8 Eylül)

Dünkü Karar’da siyaset bilimci Etyen Mahçupyan da “Türkiye’de temel meselelerden birinin kurumların çoktan çökmüş, yozlaşmış” olduğunu yazdı, hukuk kurumları dahil.

Bizde ister vesayet olsun, ister seçilmiş olsun siyasi güç karşısında kurumlarımızın son iki asırlık tarihimizde şu veya bu ölçüde zayıf kaldı. Bu yüzden
devlet hayatında verimlilik, liyakat, rasyonellik, performans ölçümü gibi değerler yeterince gelişmedi.


KURUMLARIN ÖNEMİ
İşin uzmanı olan eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez’in sitesinde okudum. Moody’s puanımızı düşürdü ya; bunun sebeplerinden biri “kurumsal yapıda ortaya çıkan zayıflamalar” imiş.

Görüyor musunuz “kurumsal yapı”nın önemini?

Evet, Sayın Başbakan’ın dediği gibi bizim notumuzu seçimlerde millet verir ama döviz kurunu etkileyen faktörlerden biri de “kurumsal yapı” faktörüymüş.

Dövizdeki hızlı tırmanışın sebeplerini TV’lerde uzmanlar anlatıyor.

Daniel Kaufman’ın “Dünya çapında yönetişim göstergeleri” diye bir araştırması var. Dikkate aldığı 5 göstergeden ikisi şu: “düzenlemelerin kalitesi, hukuk devleti” ve “yolsuzluk denetimi”.

Siyaset meydanlarında hiç konuşmadığımız “kurumsal” sorunların önemini görüyor musunuz?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaşasın evrensel hukuk 22 Kasım 2024 | 540 Okunma Türkiye ve Hamas 20 Kasım 2024 | 1.245 Okunma Atatürk ve Ak Parti 19 Kasım 2024 | 1.570 Okunma Adalet Bakanı ne diyor? 17 Kasım 2024 | 816 Okunma Yeni tehlike Trump 15 Kasım 2024 | 1.412 Okunma