Taha Akyol Hürriyet Gazetesi

Bilimin neresindeyiz?

YÖK Başkanı Sayın Yekta Saraç bir grup bilim adamıyla İran'a akademik bir ziyarette bulundu. İran’ın bilim alanındaki fevkalade dikkat çekici başarıları hakkında kendisiyle bir telefon sohbeti...

21 Ocak 2016 | 1.592 okunma

YÖK Başkanı Sayın Yekta Saraç bir grup bilim adamıyla İran'a akademik bir ziyarette bulundu.
İran’ın bilim alanındaki fevkalade dikkat çekici başarıları hakkında kendisiyle bir telefon sohbeti yaptım.

İran bilimde ileri giderken bizim aynı düzeyde performans gösteremeyişimizden üzgündü.

Geçen gün Cumhuriyet’te Orhan Bursalı da İran’a giden YÖK heyetinden aldığı bilgilerle önemli bir yazı yazdı. Özellikle “nano teknoloji” dalındaki bilimsel yayınlarda dünyada İran 7. sırada, Türkiye 20. sırada!

Nano teknoloji, yani maddenin “en küçük parçacığını” kontrol altına alan en ileri düzeydeki teknoloji... Uzaydan sağlığa, kimyaya, tarıma kadar en belirleyici alanlardan biri.

İRAN’DA BİLİM

Ben de geçen yıl “Bilimde İran Türkiye’yi Geçti” diye yazmıştım. Bilimsel yayın sayısında çok gerimizde olan İran’ın, 2011’de Türkiye’yi yakalayıp önümüze geçtiğini gösteren bilimsel atıf indekslerine dikkat çekmiştim. (27 Temmuz 2014)

Sayın Saraç’tan bazı veriler rica ettim. Çok yalın olan bir veriyi buraya alıyorum. Bilimsel indekslerde yayınlanmış makalelerin “etki faktörü” katsayısı, yani bilim dünyasında ne kadar etkili olduğu konusunda beş ülkenin sıralaması şöyle:

G. Afrika 1.1 iken Brezilya 0.76’dır. Hindistan ve İran’ın katsayıları 0.75, Türkiye’ninki ise 0.68’dir.

Türkiye elbette tıp, mühendislik gibi bazı dallarda İran’dan ileri fakat dikkat edilmesi gereken husus, İran’da bilimsel gelişmenin hızlanmış olmasıdır.

‘MOLLALAR’ VE BİLİM

İran’da Türkiye’den fazla demokrasi mi var? Hayır.

İran’ı “mollalar” yönetmiyor mu? Evet.

Peki, nasıl oluyor da “mollalar” İran’ı nano teknoloji gibi çağın en önemli dallarından birinde bu kadar öne geçiriyorlar?!

Bilim konusunda zihinlerimizdeki birtakım ideolojik kalıpları bırakmamız gerektiği açık. Bilimin gelişmesi için en önemli husus, bilimi üreten kurumların organizasyonunun iyi olması ve kaynak ayrılmasıdır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaşasın evrensel hukuk 22 Kasım 2024 | 540 Okunma Türkiye ve Hamas 20 Kasım 2024 | 1.245 Okunma Atatürk ve Ak Parti 19 Kasım 2024 | 1.570 Okunma Adalet Bakanı ne diyor? 17 Kasım 2024 | 816 Okunma Yeni tehlike Trump 15 Kasım 2024 | 1.412 Okunma