Taha Akyol Karar Gazetesi

Merkez sorunu

Parti kavgalarına, hatta lider kavgalarına kilitlenmiş zihinlerimiz, Türkiye’nin temel sorunlarını yeterince kavrayamıyor. Bu temel sorunlardan biri, siyasi hayatımızda sağıyla ve soluyla ‘merkez’in zayıf...

06 Ekim 2024 | 0 okunma

Parti kavgalarına, hatta lider kavgalarına kilitlenmiş zihinlerimiz, Türkiye’nin temel sorunlarını yeterince kavrayamıyor. Bu temel sorunlardan biri, siyasi hayatımızda sağıyla ve soluyla ‘merkez’in zayıf, çatışmacı ideolojik davranışların ise etkili olmasıdır.

Bu yüzden uzlaşarak anayasa yapamıyoruz. Partilerin çelişen oy hesapları önemli bir faktör ama asıl sorun, temel anayasal kavramlar konusunda “merkezî” bir anlayış birliğinin olmamasıdır.

Darbeler bir tarafa, yüz yıllık tarihimizde görülen; ya güçlü tek partili iktidarların otoriterleşmesidir, ya da yelpazenin aşırı parçalanmasından kaynaklanan tutarsız koalisyonlardır.

Her iki durumda da ülkenin verimli yönetilemediği, bu yüzden ortalama kalkınma tempomuzun “vasat”ta kaldığı bir gerçektir.

İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, son konuşmalarında “merkez, merkez sağ” kavramlarını vurguladığı için konuyu ele almak istiyorum.

Çok geniş bir teorik tartışma alanına sahip laiklik kavramı bir tarafa, somut ve temel anayasal kavramlar olan kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, denetim ve denge konularında ‘merkez’ diyebileceğimiz bir...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Merkez sorunu 06 Ekim 2024 | 185 Okunma İsrail Türkiye’ye saldırır mı? 04 Ekim 2024 | 4.588 Okunma İsrail, Araplar, İran 02 Ekim 2024 | 4.695 Okunma ‘Hürriyet-i şahsiye’ 30 Eylül 2024 | 120 Okunma “Yüzümüz Batı’ya dönük” 27 Eylül 2024 | 510 Okunma