Taha Akyol Hürriyet Gazetesi

MHP

MHP'de delegelerin isteğiyle olağanüstü kongre yapılmış olması birkaç bakımdan son derece önemli... Bizde bütün sağ partilerde, en yoğun olarak da AK Parti’de lider kültü ve “yukarıdan”...

20 Haziran 2016 | 6.346 okunma

MHP'de delegelerin isteğiyle olağanüstü kongre yapılmış olması birkaç bakımdan son derece önemli...

Bizde bütün sağ partilerde, en yoğun olarak da AK Parti’de lider kültü ve “yukarıdan” aşağıya bir işleyiş vardır. MHP ise öteden beri “lider, doktrin, teşkilat” düşüncesinin egemen olduğu bir partidir. Bu yapıda parti genel merkezine rağmen dün “aşağıdan” gelen bir hareketle olağanüstü kongre yapıldı.

Yargı 700’ü aşkın delegenin olağanüstü kongre talebini haklı bulmuştu.

Kongrede “demokrasi, hukuk devleti, yargı kararı” gibi kavramların çokça vurgulanmasını da önemli buluyorum. Bu tip kavramlar kitap okumaktan çok böyle ihtiyaç duyularak, yaşanarak zihinlere ve kalplere yerleşiyor.

Bu olağanüstü kongre Türkiye için de önemlidir...

İKTİDAR VE MHP

7 Haziran seçimlerinde MHP 80 vekil çıkarmıştı. Fakat 1 Kasım seçimlerinde 1 milyon 900 bin oy MHP’yi terk etti, AK Parti’ye gitti.

MHP’nin vekil sayısı 40’a, oy oranı % 12’ye düştü... İktidarın vekil sayısı 317’ye ulaştı.

2 milyona yakın seçmenin bu tavrı, iki parti arasındaki akışkanlığın bir fotoğrafıdır ve Türkiye için ne kadar önemli olduğu açıktır.

AKP’nin tek başına anayasa yapabilmesi de önümüzdeki seçimlerde MHP tabanından oy çekebilmesine bağlıdır, söylemi de bu yöndedir.

Halbuki anayasalar ancak uzlaşmayla hazırlanırsa birleştirici olabilir.

Türkiye’nin siyasi gidişatında MHP’nin bu açıdan önemli bir “özgül ağırlığa” sahip olduğu bellidir.

Onun için, MHP’nin bölünmemesini, olağanüstü kurultayda çokça dile getirilen “demokrasi ve hukuk devleti” ilkelerini önceleyen bir parti olmasını bütün demokratlar temenni etmelidir.

BAHÇELİ VE MHP

Devlet Bahçeli, Türkeş’ten sonra MHP’nin dağılmasını önlemekle kalmadı, oylarını oransal olarak ikiye katladı, bugünkü duruma getirdi. Tabii bunda sosyo politik şartların değişmesinin de rolü büyüktür.

Fakat MHP mevcut sosyo politik şartlarda tıkanmış görünüyor. Zaten bu sebepten değişim için bir taban hareketi ortaya çıktı. Kongrede TV’lere açıklamalar yapan Osmaniye delegesi Hasan Hüseyin Türkoğlu bu dinamiği çok iyi anlattı.

Olağanüstü kongre için yargıya giden dilekçede 540 delegenin imzası bulunduğu halde, dünkü kongrede noter huzurunda imza veren delege sayısı bu satırlar yazılırken 650’yi geçmişti... Belli ki bu bir taban hareketidir.

Ama genel merkezin de bir tabanı var. Bir uzlaşma olmazsa, bu tablonun bölünmeyle sonuçlanması riski vardır.

Devlet Bahçeli ve arkadaşları dün tamamen hukuka uygun olarak yapılan kongreyi korsan saymak, muhalif adayları genel merkez kararıyla partiden ihraç etmek gibi yollara giderse, partideki bu ihtilaf büsbütün derinleşecektir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaşasın evrensel hukuk 22 Kasım 2024 | 540 Okunma Türkiye ve Hamas 20 Kasım 2024 | 1.245 Okunma Atatürk ve Ak Parti 19 Kasım 2024 | 1.570 Okunma Adalet Bakanı ne diyor? 17 Kasım 2024 | 816 Okunma Yeni tehlike Trump 15 Kasım 2024 | 1.412 Okunma