STAR’ın Pazar gece yarısına “gömdüğü” Serdar Akar-Ercan Mehmet Erdem ve Erdal Beşikçioğlu yaratısı 46-Yok Olan, bir Breaking Bad esinlenmesi olduğu spekülasyonları eşliğinde seyre merhaba dedi. Ama yine ileri sürüldüğü gibi, çalışmanın aslî esin kaynağının (ki bu, Breaking Bad için de söz konusu edilmiştir) “Dr Jeykll-Mr. Hyde” olduğunu düşünmek ve tartışmak daha uygun görünüyor.
Robert Louis Stevenson’un 1886 yılında yayımlanmış, 123 kez sinema ve televizyona uyarlanmış kısa romanı (“Strange Case of Dr. Jeykll and Mr. Hyde”), insana düalist yaklaşımın dinlerden düşünce sistemlerine kadar mevcut formülasyonlarından beslendiği söylenebilecek fantastik bir kurguyla karşımıza çıkar. Zerdüştlükten, Hristiyanlığa, İslâm’a kadar izi sürülebilen bu yaklaşım doğrultusunda, iyilik ve kötülüğü bir arada barındıran insani öz, “mutlak iyi” (Tanrı) ve “mutlak kötü” (Şeytan) tasarımlarıyla düşsel bir dışavuruma uğratılmaktadır denilebilir.
Stevenson da romanında insan doğasında olduğu ileri sürülen bu ikili karşıtlığa, yani iyilik-kötülük çatışmasına girer. Mr. Hyde, iyi, müşfik ve nazik bir insan olan Dr. Jeykll’ın kötü, şeytani, nefsani parçasıdır. Doktorumuz, bu parçayı aslında “tasfiye etme”, kendi içinden çıkarıp atma ve böylece “pirüpak iyi” olma hedefiyle işe koyulmuştur, ama evdeki hesap çarşıya uymaz. Çeşitli malzemeler kullanarak hazırlayıp içtiği ilaç önce onda iyilikle (Dr. Jeykll) kötülüğü (Mr. Hyde) ayırır, sonra da kötülük kontrolden çıkar ve iyiliği bastırarak kişiliğe hâkim olur.
46-Yok Olan’da da akış, buna çok benzer mahiyette. Uluslararası başarılara imza atmış bir genetik profesörü olan Dr. Murat Günay (Erdal Beşikçioğlu), içe kapanık, asosyal, hayatını mesleğine adamış ve elbette iyi mi iyi bir insandır. Bütün amacı, beş senedir bitkisel hayatta olan kız kardeşi Ezo’yu (Ayça Eren) hayata döndürmektir. Bu aynı zamanda 15 yıl önce babasının kendisi ve kız kardeşinin gözleri önünde öldürülmüş olmasından kaynaklanan suçluluk duygusunu aşmaya da yönelik bir çaba. Çünkü babası öldürülürken o hiçbir şey yapmamış, kardeşi de bu olayın şokunu atlatamadığı için antidepresan bağımlılığı sonucu bitkisel hayata girmiştir.
Kız kardeşini bitkisel hayattan çıkarmak için, tam da “Dr. Jeykll-vari” tarzda hazırladığı ilacı, şaman ayinlerinde içilen bir suyla karıştırarak (bu su, beynin bitkisel hayata yol açan bölgesine etki etmektedir) önce kendinde dener, sonra da kız kardeşine içirir. Sonuç, “Mr. Hyde-vari” bir ikinci ve tabii kötücül karakterin açığa çıkmasıdır. İçine kapanık, asosyal, hatta “aseksüel” Profesör Murat’tan cesareti tavan yapmış, alabildiğine cüretkâr, kadın avcısı ve cani bir “yan” sökün etmiş ve “iyicil parça”yı da kontrolü altına almıştır. Kahramanımız, artık bir yandan kız kardeşini bitkisel hayattan çıkarıp yeniden var etmeye çalışırken diğer taraftan da (aynen Dr. Jeykll gibi) “kötü” yanını yok etmeye çalışacaktır.