Fast food ürünlerin özellikle çocuk ve gençler tarafından tercih edilmesi, yetersiz ve dengesiz, sağlıksız beslenme sorununu akla getirir. Zira bu türde birçok menü, beslenme yönünden yetersiz ve dengesizdir. Fast food ürünlerin çok sık tüketilmesinin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri şöyle özetlenebilir:
Yağ ve tuz oranları yüksek
Fast food’lardaki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Bu ürünlerin sodyum, kolesterol ve özellikle doymuş yağ miktarı diğer besin öğeleri yoğunluğuna göre daha fazladır. Diyette yağdan gelen enerjinin artması başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere birçok kronik hastalık için risk faktörüdür. Fast food ürünlerin bir diğer dezavantajı olan sodyum içeriklerinin yüksek olmasının hipertansiyon, mide kanseri ve osteoporoz riskini artırdığı saptanmıştır.
Salata barlar var ama…
Fast food yiyeceklerin posa içeriği düşüktür. Diyet posasının yetersizliği ise kolon, rektum kanser riskini artıran faktörlerdendir.
Fast food restoranlarda tüketilen besinler, A, C vitamini ve kalsiyum yönünden yetersizdir. Ancak C vitamini, A vitamini ve ön öğesi olan karotenoidlerin düşük düzeylerde alımı, bağışıklık yetersizliğine, kardiyovasküler hastalıklara ve katarakt riskinin artmasına neden olur. C vitamini besinlerle alınan nitrit ve nitratların kanser yapıcı nitrozaminlere dönüşmesini önlemekte, dolayısıyla kanser oluşum riskini azaltmaktadır. Fast food restoranlarda salatalar sıklıkla çeşitli soslarla sunulmakta ve tüketilinceye kadar C vitamininde önemli kayıplar oluşmaktadır.