Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, “Sadece yüzde 11.1 büyüme rakamına bakılırsa ekonominin uçuşa geçtiği zannedilebilir. Bu aldatıcı bir olgu olabilir. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veriler, büyüme temposunda yavaşlama eğilimini sergiliyor” diyor.
Prof. Dr .Erinç Yeldan ise “Mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldığında, ekonomideki yavaşlamanın açıklıkla görüldüğünü belirterek, son üçüncü çeyrekte imalat sanayideki yüzde 1.3 küçülmeye karşı inşaattaki yüzde 5.4 büyümeye dikkat çekiyor.
TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu)’nun 11 Aralık 2017’de yayınlanan “Dönemsel GSYH Haber Bülteni”nden, 2017 yılı üçüncü çeyreğinde “GSYH Zincirlenmiş Hacım Endeksi‘ne göre yıllık büyümenin yüzde 11.1” olduğunu açıkladı. Rekor büyümeye sevindik.
TÜİK’in haber bülteni, GSYH (Milli gelir) büyümesinin “manşet”ini veriyor. Bu “manşet”in arkasındaki “gerçekler” ise gene TÜİK tarafından çok detaylı olarak yayınlanıyor.
Merak edenler internette TÜİK sayfasına girerlerse “İstatistiksel tablolar” bölümünde, milli gelirin oluşumu ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabiliyorlar.
TÜİK’in yayınladığı “Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış zincirleme hacim endekslerindeki değişim oranları”, milli gelirde yüzde 11.1 “manşet” büyümenin ardındaki gerçekleri sergiliyor.