Enflasyon martta yüzde 11'in üzerine çıkmıştı. Temmuzda yüzde 10’un altına inince sevindik. Ağustosta yüzde 10.68 olmuştu. Eylülde yüzde 11.20’ye tırmandı.
Halkımız için önemli olan gıda enflasyonu yüzde 12.5 oranında.
Gıda enflasyonunu yukarıya iten, taze meyve ve sebzede yılık tüketici fiyatları artışının yüzde 11.07 olması, diğer işlenmemiş tarım ürünlerindeki fiyat artışının yüzde 14.97 olması, işlenmiş gıda maddelerinde yıllık fiyat artışının yüzde 10.49 olması var.
Halkı genelde fazla ilgilendiren bir başka harcama kalemi de toplam harcamaların yüzde 16’dan fazlasını oluşturan ulaştırma harcamalarıdır. Ulaştırma harcamalarında yıllık artış, gıdadaki artışın da üzerine çıktı. yüzde 16.10 oldu.
Enflasyon, başka anlatımıyla tüketici fiyatlarındaki yıllık artış, değişik mal ve hizmetlerin fiyatındaki artışların etkisinde oluşuyor.
Bazı mal ve hizmetlerin fiyat artışları küresel gelişmelerden, açık anlatımla dünya fiyatlarındaki değişimden etkileniyor. Enerji, fiyatları, altın fiyatları bizim kontrolümüz dışında değişiyor. Tütün ve alkollü içkilerin fiyatlarının oluşumunda vergi yükü önemli. İşlenmemiş gıda ürünlerinin fiyatı büyük ölçüde hava şartlarından ve üretimdeki değişimden etkileniyor.