Batı ülkelerinde tamamen bitkisel kökenli ham maddelerden üretilen deterjanlar kullanılmaya başlandı. Bu deterjanlarda petrol esaslı (doğada çözülmeyen, insana ve çevreye zararlı hammaddeler) yok.
İnsanlar sağlığına dikkat ediyor. Organik ürünlere yöneldi. Sebzenin, meyvenin, etin, organiği tüketiliyor. Giysilerde "organik pamuktan üretilmiştir" etiketi aranıyor.
Bebeğimiz için satın aldığımız organik giysiyi, bebeğimizin biberonunu, süt şişesini petrol esaslı deterjan ile yıkarsak giysinin biberonun organik olması işe yaramıyor. Organik yiyecekleri, içecekleri, petrol esaslı deterjan ile yıkanmış tencerede pişirir, tabakta yer, bardakta içersek, yediğimizin, içtiğimizin organik olması işe yaramıyor. Midenize organik yiyecek içecekten daha çok kaplardaki, tabaktaki, bardaktaki petrol esaslı deterjanın kalıntısı giriyor.
Çare, deterjanın da çevre dostu olanını veya tamamen bitkisel kaynaklı hammaddelerden üretilenini kullanmak.
Petrol esaslı klasik deterjanlarda kullanılan fosfat, borat veya perborat gibi kimyasallar sağlığa zararlı doğada çözülmeyen kimyasallar. Bunlar çevre dostu kimyasallar değil. Günümüzde marketlerde, çevre ve doğa dostu bitkisel ve doğal hammaddelerden üretilmiş deterjanlar satılmaya başlandı.
Çevre dostu ve bitki esaslı deterjanlarda petrol esaslı maddeler, fosfat, bor bileşenleri kullanılmıyor ürünler koko yağı, palmiye tohumu yağı, mısır, buğday ve patates nişastası gibi doğal ürünlerden üretiliyor. Vegan sertifikası ile bitki esaslı olduğu belgeleniyor.