DÜNYA okuyucularından Mehmet Sel, bir üretici olarak karşılaştığı sorunları “Ben şimdi ne yapayım?” başlığı ile yazıya dökmüştü.
Okuyucumuz, gıda sektöründe farklı bir ürün geliştiren girişimcinin ürününü pazarlamada karşılaştığı güçlüklerden söz ediyordu. Pazarlama kanallarının nihai tüketiciye ulaşmasını nasıl engellediğini örneklerle anlatıyordu.
Okuyucumuzun 29 Ocak 2018 tarihinde bu köşede yayınlan yazısı üzerine DÜNYA okuyucuları farklı değerlemelerde bulundular. Üç okuyucumuzun değerlemesini aşağıda okuyacaksınız.
(1) M. Mesut Uzal diyor ki;
Önce iğneyi ona batırayım. Ürettiği mamulü nihai tüketiciye nasıl ulaştıracağına dair yeterince iyi analiz yapmadan yani hangi kanallarda hangi maliyetlerle karşılaşacağını iyice incelemeden üretim kararı almış. Ayrıca anlaşılıyor ki ürettiği mamul piyasadaki rakipleri ile fiyat-kalite ikilisi göz önünde bulundurulduğunda yüksek maliyetle üretiliyor. Rakiplerinin de nihai tüketiciye ulaşmada aynı yollardan geçtiğini aklından çıkarmaması gerekir.
Sonra çuvaldızı piyasaya batırayım. Ülkemizde bugün hemen hemen her türlü piyasa belirli şekilde manipüle edilerek kartel piyasası kuralları işletilmeye çalışılmaktadır. Örneğin, balık halinde bir şehrin hemşehrileri hatta birbirleri ile akraba olanlar, aynı şekilde sebze halinde de hatta haldeki yükçü bölüğü taşıma hizmetlerinde de gizli karteller mevcuttur denilebilir. Büyük şehirlerdeki taksi işletmeciliği de. Benzeri her konu ele alınıp iyi incelendiğinde bu yapı ortaya çıkar. Canlı hayvan ve karkas et ticaretinde de benzer yapı var; okul taşımacılığında da.