Alt ve orta gelir grubundakilerin gıda harcamaları tüketim harcamalarının büyük bölümünü oluşturuyor.
Gıda harcamalarının arkasında ise tarım üretimi var. Tarım ürünleri bol olacak, fiyatları artmayacak ki gıda harcamaları da artmasın. Tarım ürünlerinin bir bölümü doğrudan bir bölümü işlenerek tüketiciye ulaşıyor.
Çok kere işlenmiş gıda ürünlerinde fiyatlar beklenenin üzerinde artıyor. Bütünü ile, işlenmemesi ile, işlenmesi ile tarım ürünlerinin üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki farkın büyüklüğü, gıda fiyatlarında ve enflasyonda yükselişe yol açıyor. Kış aylarındayız. Birçok tarım ürünü örtü altında, seralarda yetiştiriliyor. Bu nedenle kış aylarında yaş sebze fiyatlarında maliyetler artıyor. Üretim miktarı azalıyor. Sonuç olarak fiyatlar yükseliyor.
Genelde ocak ve şubat aylarında tarım ürünleri fiyatlarında aylık artışlar yüksek oluyor.
Bu yıl ocak ayında tarım ürünlerinde aylık artış %1.04 oldu. Genelde tarım ürünleri fiyatları artarken yaş sebze fiyatları aralık ayına göre %2.11 oranında geriledi. Sığır ve koyun eti fiyatlarında ise artış oldu. Ancak unutmayalım, tarım ürünlerinde %1.04 artış bir aylık artış. Ocaktan geriye 12 ayda ortalama artış ise %12.06 oranında. Geçtiğimiz yıllarda işlenmiş gıda ürünleri fiyat artışı, tarım ürünleri fiyat artışının önüne geçmişti. Enflasyonu olumsuz etkiliyordu. Ocak ayı itibariyle işlenmiş gıda ürünlerinde aylık fiyat artışı %0.79 oranında, yıllık ortalama artış % 8.09 oranında. İşlenmemiş ürünlerdeki fiyat artışının gerisinde. Ocak ayında ülke genelinde gıda ve alkolsüz içecek fiyatları %1.67 oranında arttı. Yıllık ortalama artış %12.76 oldu. Tarım ürünleri üretici fiyatlarındaki artış da işlenmiş gıda ürünleri fiyatındaki artış da bu oranın gerisinde.
Yakın zamanda enflasyonun suçlusu olarak biberi, domatesi, tarım ürünlerini itham etmeye alışmıştık. Ocak ayında tarım ürünlerindeki fiyat artışının, tüketici fiyatlarındaki diğer artışların gerisinde kalması önemlidir.